( csortu | 2021. 02. 27., szo – 07:39 )

Az elölt vírusos vakcina kb traktor technológia, nem véletlen, hogy az első oltási programok ilyenekkel mentek a múlt század második felében. Kb konzervgyári gépek kellenek hozzá (nagy termosztátok, meg pasztörizálók). 

Az adenovírus alapú oltás kifejlesztéséhez biotech labor kell (vírusgenomot kell szabni varrni), de a gyártás már hasonló az előzőhöz, kicsit macerásabb a csomagolás és a szállítás, mert a vírust élve kell eljuttatni a paciensbe.

Az RNS alapú oltást kifejlesztéséhez biotech labor kell, a gyártásáról nem tudok semmit, szóval passz. Az biztos, hogy a RNS az egy alapvetően instabil molekula (ezért használunk az utolsó kétmilliárd évben inkább DNSt genomi információ tárolására), plusz kb kindenhol RNS bontó enzimek vannak, a bőrön, az asztalon, a levegőben, stb. Pont ezért, mert az élőlények nagyon nem szeretnék, hogy kóbor RNS molekulák (pl retrovírusok) csak úgy bejussanak a sejtjeikbe, és mindenféle testidegen fehérjék termelődjenek. Szóval tippee ezen vakcinák termeléséhez nagytisztaságú folyamatok kellenek, a szállítás és tárolás ezért van mélyhűtésben, -70 alatt. (Szobahőmérsékleten egy sima RNS oldatban pár perc alatt lebomlik az RNS, ahogy ezt bármelyik biológus tanusiítja neked, aki próbált már PCRrel génexpressziót mérni.)

Szóval konzervgyári technológia vs gyógyszeripari folyamatok, ahogy az látszik is az elérhető oltási adagok mennyiségeiben.