( csortu | 2021. 02. 27., szo – 07:22 )

A kínai a jó öreg bevált módszer szerint az inaktivált vírust adja

Erre mondják azt, hogy a mutációk ellen kevésbé véd, azokra gyakorlatilag új oltást kellene fejleszteni, ami időigényes. 

Ezt amúgy ki mondja? Csak mert az RNS alapú meg az adenovírus alapú oltások kizárólag a tüskefehérjét (S) mutatják be a vírusból az immunrendszernek, míg az elölt vírus ezen kívül legalább a membrán és az envelop fehérjéket is (M és E, ezek is a vírus felszínén vannak), illetve esetleg a belső nukleokapszid fehérjét is. (A tüske fehérje az, ami a gazdasejthez kötődik, nem véletlen, hogy ez ellen próbálnak immunválaszt generálni, és az sem véletlen, hogy ez mutálódik ezerrel, kikerülve a gazdaszervezetek immunreakcióit, illetve újfajta kapcsólódási lehetőségek jönnek ezzel létre.)

Szóval, pont, hogy a teljes vírust elölve bemutató oltások adnak rugalmasabb védelmet, mert azokkal lehetőség van az M és az E fehérjék ellen létrejövő immunválaszra is, amik viszont gyakorlatilag nem mutálódhatnak (erős rajtuk a szelekciós nyomás). 

Szóval pont fordítva van, mint ahogy írod, a tüskefehérjés megoldásokból kellene új oltást fejleszteni, ha egy olyan törzs terjed el, ami nagyon megváltozott. Ezzel a brit mutánssal pont az volt a probléma, hogy a mutációk miatt a tüskefehérje térszerkezete "kinyílt" nagyon megváltoztatva ezzel a felszínét. Ez mindenképpen rontja az addig kialakult immunitást, azt nem lehetett tudni, hogy mennyire. Szerencsére úgy tűnik, nem "nagyon". A legtöbb mutáció amúgy az immunrendszer szempontjából nem oszt, nem szoroz, de néha bejönnek nagy változások, akkor lehet gond. A brit mutáns ilyen volt.

Csak hogy legyen egy it sec hasonlat: Az adenovírus és az RNS alapú oltás egy olyan beléptető rendszer, ahol a célszemély jobb kezének öt ujjáról veszik csak le az ujjlenyomatot, igaz, azt nagyon nagy pontossággal. (Az ilyen oltásokban a tüske fehérje nagyon nagy dózisban van, ezért erre a fehérjére kb 100x az immunreakció erőssége. Ezért van ezeknél sokszor láz a második dózisnál.) Ezzel szemben az elölt vírussal leveszik mindkét kéz, és láb mind a húsz ujjáról a lenyomatokat, plusz egzotikus esetben fül talp és egyéb lenyomatot is. Szóval ha a célszemély asztalos balesetet szenved és a körfűrész levágja a jobb kezét (mutáció), akkor a kizárólag jobb kézre épült beléptető rendszer nem fogja őt felismerni, az autocannon nem fogja lelődözni a delikvenst. Persze, ha csak három ujjat vág le a gép a jobb kézről (brit mutáns), akkor még működik a felismerés, esetleg nem lesz olyan erős az immunválasz (kevesebb B sejt klón aktiválódik).