( azbest | 2021. 02. 24., sze – 16:09 )

Nem volt csajos szakma. A lyukszalag lyukasztás "írógéppel" vagy a tekercsek rakosgatása nem éppen informatika. Egészen más feladatok voltak akkoriban. Csomó olyasmi, ami titkárnős jellegű. Akkor is előfordult néhány nő - pl ismertem anno valakit, aki mainframekkel dolgozott, programozóként. Egy másik tanárom pedig rendszer szervezőként vett részt mérnöki területben. :)

Ez az egész elnyomósdni meg nem igaz. Minél jólétibb egy társadalom, annál inkább önmegvalósítás és szimptátia szerint helyezkednek el az emberek. Ha jó életed lehet úgy, hogy azt teheted, amihez kedved van, akkor valamiért nem népszerűek a számítógépes melók, pláne a mérnökibb vonal. Teszelők közt még csak-csak akadnak lányok. Más területen meg ritkák, mint a fehér holló. Ja meg persze agilis vezetőként és PO-ként fordulnak még elő.

Tudod mikor láttam 50% körüli nő-férfi arányt például programozók között? Amikor egyiptomi csapattal dolgoztam. Mert ott kitörési lehetőség ez a szakma.
De körülnézve máshol is azt látni meglepő módon, hogy ott több a nő mérnöki területen, ahol amúgy sok esetben valóban másodrendű emberekként bánnak velük társadalmilag.
Valamiért nem divat azon felháborodni, hogy pl usában éhbérért, embertelen körülmények közt dolgoznak a mekiben, húsfeldolgozóban, amazon raktárban. Nők és férfiak is. De azon fel kell háborodni, hogy nem jelentkeznek mérnöki szakra egyetemre. 

De mindegy... nem lehet rákényszeríteni senkit, hogy olyat dolgozzon, amihez nincs kedve. Kivéve, ha kell a pénz.
Bárcsak több nőt érdekelne a mérnöki irány. Mondjük pénzügyi területen, üzleti elemző (BA) pozícióban lehet megvan a fifty-fifty arány. Szóval összességében pénzügyi cégnél jobbak az arányok.