( hajbazer | 2021. 02. 20., szo – 18:22 )

Aha, tehát te inkább elsilányítanád a PC-ken elérhető desktopot Wayland-idealizmussal, csak azért, hogy néhány desktoptól távol eső tapicskoldán áthidald a driver hiányát egy bloated megoldással (OpenGL). Nem lepődtem meg mondjuk, de ami szomorúbb, hogy a Red Hat is pont ilyen arrogánsan közelíti meg ezt a témát.

Ha a wayland képes használni azt az opengl drivert, amit most is elkésztenek a gpu-khoz, akkor lesz a linux grafikus felülethez is hardveres gyorsítás ezekre. Ennyi.

Nem ennyi, mert 10 éve képtelenek stabil, használható keretet adni ennek az idealista trágyadombnak. Az OpenGL driver bugok körbehákolásához pedig sok sikert. Milliárdos szomszédéknak (Google) se megy a Chromium háza táján, pedig mindent bevetnek (és belassítanak), hogy körbehákolják az OpenGL driver bugokat.

A másik opció az lenne, hogy minden gpu-hoz készítsenek x11 drivert... ami láthatóan nem történik meg, mert nem látnak benne fantáziát a cégek.

Mert senki nem is használja az említett eszközökön, max. hobbicélra és ott lehet, hogy nem fáj annyira a hardvergyorsítás hiánya. Bár azt nem definiáltad pontosan, mit értesz hardvergyorsítás alatt, mert pl. ha a kompozitoros ablakkezelést érted alatta, akkor arra az ég világon semmi létszükség nincs. A GTK3/Qt5-bloat widgetkészletei pedig a legtöbb rajzolási műveletet CPU-ból csinálják a mai napig és bitmapként küldik le az X11-nek, ahogy a Waylandnak is. Ez szoftveres gyorsítás és a teljesítménye attól függ, hogy babzsákfejlesztőéknek mennyire bloated szoftvert sikerült összekényelmeskedniük a 12. generációs 8 magos CPU-s, 64 GB RAM-os 1 TB-s SSD-s céges lóvén orruk elé pöfögtetett munkaállomásokon. Az OpenGL pedig szintén csak akkor készül el a gyártó által, ha valaki valami animációbuzi konzumer grafikus felületet szánna rá és emiatt megrendelik tőle.

Egyébként meg itt és most élek az arrogáns open-source huszárok kedvenc beszólásával: bárki bármikor írhat X11 drivert. Nem muszáj megvárni, hogy egy multi megcsinálja. Ha az open-source közösségeknek lenne erre igénye, már megcsinálták volna. De nincs.

A Wayland-trendbuziskodás ugyanaz nagyban, mint kicsiben volt a csiligány, animációbuzi GTK3 eltabletesítése és érintőképernyőre optimalizálása, miközben < 1% használ érintőképernyőt elsődleges beviteli eszközként a Linux desktopjára. Szóval, multiék megcsinálták, hogy minden tapicskoló eszközön jól™ nézzen ki (amit senki se használ), cserébe a desktopon szarabbul néz, helypazarlóbb, idegesítőbb és használhatatlanabb.