( azbest | 2021. 02. 20., szo – 17:08 )

Nem...  az oké hogyy az x11-nek van apija, amivel a wayland is többé kevésbé kompatibilis. De az x11-hez kell egy drivert írni, ami az x11 és a videodriver közé ékelődik tudtommal. És ez csak pécés (intel, nvidia, radeon) gpu kapcsán készül el, míg a nem pécés gpu-kra (mindenféle arm socban lévő mobil gpu-k) nem készül el soha.

Viszont opengl / opengl es driver van a mobil gpu-hoz is, mert androidhoz el kell készíteni és el is készítik. De ettől még nem fog tudni futni az x11 hardveres gyorsítással, mert hiányzik az öszekötő driver közéjük.  Jelenleg is sok soc-nál az androidhoz kendácsolt kernelt használják az sbc-ken is, nem pedig a vanila kernelt. De akkor is csak procierőből rajzolt dögletes teljesítmányű grafikus desktop van, mert az X11-hez nincs driver rájuk.

Ha a wayland képes használni azt az opengl drivert, amit most is elkésztenek a gpu-khoz, akkor lesz a linux grafikus felülethez is hardveres gyorsítás ezekre. Ennyi.
A másik opció az lenne, hogy minden gpu-hoz készítsenek x11 drivert... ami láthatóan nem történik meg, mert nem látnak benne fantáziát a cégek. Max ha majd elkezd terjedni a számítógép célú arm soc kínálat... talán akkor.

Rengeteg papíron hiper szuper sbc-van már fillérekért is. Mégsem jók desktopos felhasználásra, mert egyikre sincsen rendes grafikus driver.  Driverek nélkül pedig olyanok, mint egy modern gép s3trio videokártyával. Ezen a téren a szutyok inteles sbc-k is köröket vernük rajtuk, pedig azok procierőben gyengébbek is sokszor. De van normál videodriver hozzájuk.
Ilyen szempontból még az agyon hájpolt raspberry pi is gatya, mert se linux, se android alá nincs normális videodriver hozzá. Helyette kerülőúton, közvetlen a gpu-t használva opengl-lel tudnak komolyabb dolgokat futtatni (pl kodi, quake).