( hajbazer | 2021. 02. 20., szo – 15:47 )

Ezért nem minden program működött minden kártyával.

Waylanddal sem működik minden program. 10 év után sem.

hogy valamilyen szabványosított api kell

Az X11-nek van egy szabványosított API-ja, amit az ablakkezelő és a programok is mind tudnak használni. A mai modern™ megoldások ezt arra használják, hogy bitmapokat küldözgessenek rajta, ahelyett, hogy a többi rajzolóműveletet is kihasználnák. 2D grafikára OpenGL-t használni az egyik leglassabb és leggányabb megoldás, ami létezik.

Opengl-hez pedig minden gpu gyártó készít drivert

Pont ugyanolyan szar-húgy drivert készít, amilyet X11-hez összetákol. Nézzél széjjel a népszerűbb, OpenGL-es alkalmazásoknál, hányféle driver-workaround van, hogy ne kresselje szét magát a rendszer. Semmilyen szempontból nem érv ez a Wayland mellett. Pláne, hogy onnan indulunk, hogy arra használja az OpenGL-t, amire erdetileg nem való.

mert anélkül semmire sem jó egy mai készülék

De igen, bőven jó anélkül is, szövegszerkesztésre, videolejátszásra, webböngészésre. Amire mind bloated megoldás az OpenGL használata.

Így érdemes a kezelőfelülethez is opengl-t használni, és nem azt várni, hogy majd minden gpu gyártó ír x11 illeztőt csak a linux kedvéért. 

Cserébe az egész közösség írjon újra minden szoftvert, mert Red Hat épp a milliárdos multi hardvergyártók Linux-driveren való filléreskedéséhez-spúrkodásához asszisztál. Hát persze.

Az XWayland pedig továbbra is egy csotrogány instabil szarkupac és ahogy a Red Hat-ot ismerjük, az is marad, mert 5 év múlva majd mindeki el lesz küldve melegebb éghajlatra, aki X11-es alkalmazást merészel használni. Az előszelét is már érezni. A FUD az X11 besározására már takaréklángon jelen van a tech-lakájmédiában. Ennek jó összefoglalója ez a TechRepublic cikk. Még néhány év, és a Red Hat online marketingesei belobbantják. Jönnek majd a hivatásos rettegők, akik minden X kliensbe keyloggert vagy távvezérelhető trójait vizionálnak. Akiknek 20 évig jó volt valami, használták, dolgoztak vele, netán még pénzt is termeltek, végül elfordulnak és szembe köpik korábbi önmagukat is, csak mert egy multi erre buzdít. Aztán a Firefox, mint a biztonság illúziójának teremtő éllovasa bejelenti, hogy mostantól Wayland a default, X11-et kiszórja, ahogy a pulseaudionál is láthattuk ugyanezt.