( Raynes | 2021. 02. 13., szo – 22:23 )

Szerintem meg teljesen jó a Wayland. Én gond nélkül használtam Gnome3-mal, KDE5-tel és SwayWM-mel is. Két hátránya van: nem minden progi támogatja (de azoknál ezt az XWayland tipikusan jól megoldja), és hogy nem sok grafikus felület érhető el rá, három DE (Gnome, KDE, Enlightenment) és két WM (SwayWM, Weston). Vannak még más waylandes felületek, de azok annyira kísérleti stádiumban vannak, hogy nem használhatók.

A legtöbb felhasználónak az okozza a keserűséget, hogy a Waylandet X.org-ként próbálják használni, a X.org-os megszokott megoldásokat erőltetik rajta (pl. xsetroot, xrandr), mikor ezekre Wayland alatt más megoldást kell használni (tipikusan a kompozitorba vannak ezek beépítve, annak a dokumentációját kell nézni).

Egyébként vicc, hogy a default-tá tételhez kellett az Ubuntunak 10+ év. Persze eddig is bekapcsolható volt, csak nem volt default. De az az érzésem, hogy Debian és Ubuntu vonalon sok minden csak lustaságból nincs modernizálva. Pl. ma egy videón láttam, hogy az Ubuntu még csak a htop-nak a 2.20-as verziójánál jár, a modern 3.0.5-ös csak Snapként elérhető. Röhej. Tudom, a htop 3 egy nagyon komplex program, a 3-as verzió nagyon új még, közel 2 éve jött ki, és még nem elég stábill. Mondom, lustaság, lusták az új verziókat lefordítani, és a stabilitásra fogják.