( plt | 2021. 01. 31., v – 09:42 )

A probléma úgy tűnik nagyobb, mint vártam.

Megvan az L239D driverem. Szépen tudom felváltva adni a 12V-ot a HDD motor 3 fázisának. Elvileg 12 lépésben körbe kellene fordulnia. (Szerettem volna belőle egy óramutatót csinálni.) De nem fordul. Van, hogy 6 lépést is megtesz egymás után egy irányba, majd visszaugrik. Teljesen terheletlenül, csak magát a motor vizsgáltam. Ha forog, sem lép azonos méretűeket. Próbáltam változtatni az áram alá kerülő tekercsek sorrendjén is, de ez ugye elvileg lényegtelen, hisz tetszőleges fix sorrendhez tartozik egy fix irány.

Próbáltam azt is, hogy a két szomszédos lépés közé beiktatok egy olyat, amikor mindkét tekercsre áramot adok. Ez sem segített.

Próbáltam 1ms és 100ms között áramot adni a tekercsekre, de ez nem befolyásolta. Sehogyan sem akar stabilan körbefordulni.

4 kivezetéses HDD motorral próbálkozom, úgy, hogy a közös pont mindig a 0V, és csak a gerjesztendő tekercs vagy tekercsek lábaira kapcsolom a 12V-ot, a többiére 0V-ot.

Elvileg sem értem, hogy miért nem reagál szimmetrikusan egy egy lépésre. Azt gondolnám, hogy ha megmozdul, akkor a mágnesek vonzása miatt néhány ms alatt már stabilan be kellene állnia a mágnesnek, azaz a következő lépés mindig hasonló pozícióból hasonló pozícióba visz. Olyan, mintha nem is lenne szimmetrikus a belső felépítése. Ez lehetséges?