( kisg | 2021. 01. 26., k – 08:04 )

Ezt a két dolgot ne mossuk össze.

Egyfelől egyetértek azzal, hogy jót tenne az, ha az egyetemek tényleg önállóak lennének. Az önállósággal természetesen felelősség is jár, tehát ha egy egyetem képtelen jól gazdálkodni, akkor menjen szépen csődbe, akkor is, ha 1789-ben alapították.

Ez nyilván nem megy állami szerepvállalás nélkül (pl. állami ösztöndíjak hallgatóknak az oktatási költségek fedezésére - mostani "államilag finanszírozott" képzés; meg különböző kutatás/fejlesztési támogatások). De a végső felelősségnek az egyetemnél kellene lennie, az elvileg demokratikusan választott szenátus, és a szenátus által választott rektor irányítása alatt.

Ez azonban nem az, amit a Fidesz csinál. Most a "modellváltás" kimerül abban, hogy jól bejáratott hűséges embereknek (szakmai tudás, tapasztalat nem feltétel, csak a feltétlen hűség) ad 100 milliárdos nagyságrendű vagyonokat és évtizedes / évszázados múltra visszatekintő egyetemek (és vagyonuk) feletti teljes kontrollt. Az új alaptörvény módosítással együtt, ami a közpénz fogalmát szűkíti, nem nehéz összekötni, hogy mi ennek az egésznek az értelme.