( arpi_esp | 2021. 01. 24., v – 15:01 )

a logolas azert messze nem olyan detailed mint a profiling. sot komolyabb forgalmu rendszereknel eleve csak a hibat szoktak logolni, nem mindent. tehat a lassulast nem is fogod a logokban latni, hacsak nem rakod tele a kodot sebesseg meressel, ami meg overhead.

masreszt az egesz mindent logolosdi-elemezosdi akkor megoldhato ha a te fejleszted az osszes komponenst, ami azert ritkan valosul meg...

ID-k: hat ez is jo moka. en irtam mail.log elemzot, ami kibanyassza az infokat es betolja sql-be, vegig kovetve 1-1 email teljes utjat az osszes szuron (greylist, spamassassin, sajat szurok, clamav, stb) at a deliveryig, kozben folyton valtozik az id-je, hol PID-eket es PPID-eket kell osszekotni, hol message id-t (ami lehet duplikalt ha pl. forwardolodik vagy levlista es emiatt 2x megy at a szuron) hol a mail queue id-jet ami meg regebben ujrahasznositott volt (mar egy ideje tud a postfix is unique qid-t legalabb), 1-1 esemeny (level delivery) akar 4 napig is eltarthat, es neha tobb 10 ezer uj is johet 1 sec alatt. es ez csak 1 kis szever logja... es folyton updatelni kell, mert neha 1-1 komponens frissitesevel megvaltozik valami a log formatumban.

A'rpi