( arpi_esp | 2021. 01. 23., szo – 22:56 )

biztos nem vagy egyedul, de sokan vagyunk olyanok is, akiket viszont erdekel...

valami olyat villantottak az M1-el amire senki nem szamitott. az, hogy x86 kodot is gyorsabban futtat az intel prociknal, toredek fogyasztassal, az mar valami... nativ koddal meg szarra veri az egesz intel/amd mezonyt jelenleg. mondjuk az, hogy gyakorlatilag a cpu-ra kozvetlen raforrasztottak a ram chipeket, es igy 4.7ghz-en ketyegnek, amig inteleknel meg a 3ghz is tuningnak szamit, sokat segit ebben. meg a cpu-ba integralt brutal gpu is erdekes, nem mintha nem lenne ilyen az intelnek, csak az 2 nagysagrenddel gyengebb... neuralis halos tesztekben veri az rx580/gtx1080-at is...

meg le merem fogadni, hogy a rosetta2 egy nagy kamu, es ez a cpu ismeri az x86 utasitasokat is, keptelenseg hogy szoftveres cpu emulacioban ilyen teljesitmenyt tudjon... a rosetta vszinu csak letrehoz egy virtualis gepet/kontenert amiben a cpu mas utasitaskeszletet hasznal. kb ahogy az intel is tudott 32 bites modban 16 bites kodot is futtatni emulacio nelkul.

mivel a win10-bol is van mar arm64 verzio, varhato hogy non-apple fronton is megjelennek majd arm-os gepek hamarosan. kerdes azok milyen cpu-val es teljesitmennyel... az androidos telokban/tabletekben most hasznalt cpu ide keves lesz.

ami viszont engem nem izgat kicsit se, az hogy nativan futtassak linuxot m1-en, aki arm linuxozni akar, vegyen egy pi-t... forditva izgalmasabb lenne, macos-t futtani pl. pi-n.

A'rpi