( azbest | 2021. 01. 22., p – 19:10 )

Szerkesztve: 2021. 01. 22., p – 19:20

Válasz Ritter üzenetére

Az odroid-w termék lett ellehetetlenítve. Vettek egy adag soc-ot a broadcomtól, legyártottak egy szériát a boardból. Akkoriban pi-ből a sima A, B és az első compute modulet lehetett kapni. És az odroid-w jobb volt a compute modulenál, olcsóbban. Az alapítvány látta, hogy ez nekik rontja az üzletét. Mivel broadcom mérnökök és managerek alapították a raspi alapítványt, így nem volt nehéz a Broadcomot meggyőzni, hogy ne adjan el több soc-ot a hardkernelnek (az odroidokat gyártó cégnek). Gyakorlatilag indoklás nélkül. Olyan cégnek adtak el ugyanabból a soc-ból, ami nem volt konkurense az alapítványnak, az egyik roku is erre épül.

https://www.hardkernel.com/shop/odroid-w/
https://olimex.wordpress.com/2014/08/28/who-fears-from-the-competition-…
Ezzel szemben az alapítványnak ez volt drágábban:
https://www.raspberrypi.org/products/compute-module-1/

Erről beszéltem.

Utána, amikor más cégek, startupok próbáltak kijönni olcsó, mini boardokkal más soc alapon, akkok hipp-hopp a semmiből előugrott a raspberry pi zero. Ami 5 dolcsiért ígérte a komplett linuxot és egész jó paramétereket. Így az embereket nem érdekelte a többi új mini board. Viszont pi zerot nem lehetett kapni. Amikor lehetett kapni, akkor fejenként 1-et max egyszerre. Ami azóta sem változott, hol lehet kapni hol nem, de most is csak limitált darabszámban. Viszont kicsinálták vele a lehetséges konkurenciát, mert egy szabad kereskedelemben nem kapható, alapítványi tőkéből talán még gyártási költség alatt is árult termék _ígéretével_ tönkretették a valóban piaci termékekkel előállókat. És ezt jól beszopta mindenki.

Például
https://en.wikipedia.org/wiki/CHIP_(computer)
Volt több is, de már a nevükre sem emlékszem, mert bedőlt mind egy nem kapható 5 dolcsis pi zero miatt.

Most persze vannak már más hasonló "zero" mini boardok. De ezek már a később beszállók, akik csak a farvizén eveznek az rpi-nek sok esetben.