( YleGreg | 2021. 01. 22., p – 09:16 )

Szépnek szép, de belül minden forrasztva van, nem bővíthető. Egy laptop élettartalma szerintem elég hosszú idő, ez alatt a technológia sokat fejlődik. Jelenleg sokan vagyunk úgy, hogy a fő gépünket még HDD -vel vettük, és utána pakoltunk bele SSD -t, vagy bővítettük nagyobbra a tárhelyet, és/vagy a memóriát. Én nem akarok 2-3, vagy 5 évre venni laptopot, viszont 5 éveként az ember valamit már biztosan kicserélne, vagy bővítene.

A jelenlegi fő gépemet 2011 -ben gyártották, 300 ezer forintért vettem, azóta cseréltem benne ventillátort, meg raktam bele két egy terás, meg egy kis 240-es SSD-t, meg két egy terás pörgős lemezt backupnak raid1 -be, vagyis ucve ráköltöttem 150-200 ezer forintot (a pörgős vinyók meg a 240-es SSD másik gépből jöttek ki), viszont még mindig elég erős ahhoz, hogy ne érezzem azt az ingert, hogy cserélni kéne mert régi, és valamit már nem tud. (ASUS K93SV, Core i7, 16GB RAM)

Egy 10 éves MacBook mennyire korszerű jelenleg?

Szerintem az Apple termékek nem csak szoftveresen, de hardveresen is elég erős korlátokat állít a felhasználó elé, és ne felejtsük, hogy zokszó nélkül ki is használják a felhasználók védtelenségét, lásd a régi gépek szándékos lassítása, mondván hogy régi az akksi.

Szóval, hiába jó a proci, ha minden mást a tervezett avulás szellemében tettek mellé.