( Charybdis | 2021. 01. 21., cs – 14:10 )

Forintban számolva 15,43%. Ennek egy része a forint gyengülése miatt van. De ez nem realizált nyereség, mert nem váltottam át forintra, és nem adtam el.

Igazából nincs nagy jelentősége a múltbeli hozamoknak. Mert mindegy, hogy mennyi volt a hozam, nem fektettem be volna máshogy és a jövőben sem fektetek be máshogy a múltbeli hozamra alapozva.

Ha idén mondjuk -10% lenne a hozam, akkor sem tudtam volna jobban csinálni most, és jövő évben sem tudnék jobban befektetni. Buy and hold lényege, hogy elfogadod azt a hozamot, amit a piac tud. Ha mondjuk egyik évben -10% a hozam, akkor az is jó, mert más stratégiával nagy valószínűség szerint még kisebb lenne a hozam.

Az abszolút hozamnál jobb az, hogyha más stratégiákhoz méred a hozamod. Ezért számíthat jónak akár egy negatív hozam is, mert hogyha a többi stratégia nagy része még rosszabbul hozott, akkor a negatív hozammal is elégedettnek kell lenni.

A buy and hold stratégiánál azért nem is kell nézni a hozamot meg azért felesleges is a többi lehetőségnek hasonlítani, mert négy alapműveletből levezethető, hogy hosszú távon a többi alternatív befektetés nagyobb részénél jobban fog hozni a buy and hold, mert a buy and hold esetében a legkisebbek a költségek, ezért a kisebb költségek miatt mindig jobb lesz, mint más stratégiák.

Ezt konkrétan levezette négy alapművelettel William F. Sharpe Nobel-emlékdíjas közgazdász az alábbi linken, érdemes elolvasni: https://web.stanford.edu/~wfsharpe/art/active/active.htm

If "active" and "passive" management styles are defined in sensible ways, it must be the case that

(1) before costs, the return on the average actively managed dollar will equal the return on the average passively managed dollar and

(2) after costs, the return on the average actively managed dollar will be less than the return on the average passively managed dollar

These assertions will hold for any time period. Moreover, they depend only on the laws of addition, subtraction, multiplication and division. Nothing else is required.

A fenti linket ha átolvassa valaki, akkor rájön, hogy buy and hold mindig egy jó stratégia, és a hozamokat sem érdemes nézni, mert múltbeli hozamra alapozva nem tudtál volna jobb befektetést találni és ezután sem fogsz tudni.

Szóval igazából buy and hold esetén nem is érdemes nézni a hozamot. Ezt tudja a piac, ennyi a hozam, ez van. Ha aktívan tőzsdéznék vagy véletlenszerűen kiválasztanék befektetési alapokat, akkor nagyobb valószínűséggel kisebb lenne a hozamom, mert a költségek túl sokat elvinnének, és az aktív tőzsdézés meg a befektetési alapok nem tudják hosszú távon megverni a piaci indexet.