( juliusk | 2021. 01. 21., cs – 10:33 )

A magasabb teljesítmény/fogyasztás arány szinte mindig jobb, akkor is, ha a fogyasztási kereted fix, nem akarod csökkenteni (pl. desktop sokwattos táppal). Mert több számítási egységet bele tudsz pakolni az adott keretbe. Egyedüli kivételt a nehezen párhuzamosítható feladatok jelentik ez alól, ahol a magas egymagos teljesítményre van szükség. Ezen a téren (még) az x86 biztosan jobb desktopon, de az Apple féle chip meglepően jó eredményeket képes felmutatni, ki tudja meddig marad ez még így...

Egyébként szerintem magánfelhasználóként sem mindegy a desktop fogyasztás. Villanyszámlában nyilván aprópénz, de egy szellősebb felépítésű ARM-os gép tudna akár passzív hűtésű is lenni, ami azért nem egy rossz dolog. Illetve azért nyári dögmelegben sem olyan rossz, ha nem fűt be átlag 50-60W hőt a kompútár a szobába folyamatosan. Ha fogtál már 60W-os hagyományos izzót, na, az kb. annyi hőt jelent. Egy jól hőszigetelt házban tud már számítani (nyilván klíma kilapátolja ezt az extra hőt ha van, de azért na).

Irodában meg ég és föld a különbség, ahol szobánként több gép zúg + fűti a levegőt. Ott már érzékelhető lenne a különbség hó végi villanyszámlában is.