( Charybdis | 2021. 01. 20., sze – 21:01 )

Igen, angolul market maker (=árjegyző). Lehet a jutalékukat hívni úgy hogy spread, mert az szokott lenni, hogy az árjegyző jegyez vételi és eladási árat az adott ETF-re, a kettő különbsége a spread. Általában pedig az iNAV kb. a vételi és eladási ár között szokott lenni.

De egész pontosan az iNAV és az ETF piaci ára közti különbség vagy prémium vagy diszkont. Ha az ETF piaci ára magasabb, mint az iNAV, akkor prémiumon forog, ha pedig alacsonyabb, akkor diszkonton. Általában a prémium szokott lenni, tehát magasabb áron tudod megvenni az ETF-et, mint az indikatív nettó eszközértéke, tehát amennyit éppen ér.

Végülis mindegy hogy hívjuk, prémium vagy spread, az a lényeg, hogy ez egy rejtett költség, de nemcsak ETF-eknél lehet ilyen. 0,1% sem kevés, 100 db ügyletnél az már 10%. Ha megveszed és ülsz az ETF-ben, akkor csak vételkor fizeted meg ezt a rejtett költséget.

Igen, a teljes piaci részvény ETF egy jó választás buy and hold stratégiára, pl. MSCI ACWI IMI indexet követő ETF az befektet fejlett és fejlődő országok nagy, közepes és kis részvényeibe, ez a teljes globális részvénypiac 99%-a. Ha valaki megvesz egy ilyet és ül benne, akkor meg fogja verni a tőzsdézők, befektetési alapok, vagyonkezelők 70-80%-át hosszú távon.