( atya | 2021. 01. 20., sze – 14:19 )

Több, mint tíz évig dolgoztam Csambival, az előadóval (de már nem). Biztosíthatlak, hogy nem egy enterprise környezetet látott, kezelt, kiváló szakember. Nekem úgy tűnik, hogy nem sikerült megértened az előadás lényegét. Nem a teljes belső hálózat monitorozásának előnyeit ecseteli. Nem arról van szó, hogy 15k Jóska desktopja miért lassan éri el a Gmail-t.

Inkább olyan esetről van szó, amikor mondjuk egy nagy SaaS rendszer backendjének belsejében kell hibakeresésére felkészülni, eszközöket adni az adminoknak. Amikor együtt dolgoztunk, akkoriban én már inkább szoftvert fejlesztettem, de oldalról láttam pár olyan szolgáltatást, aminek a backend része sok mikroservice-ből áll és százas nagyságrendű szervereken fut és az admin csapat kezelte őket. Ilyen (főleg virtualizált) környezetben nagyon is ésszerű ez a preventív hozzáállás, hogy ha gubanc van, akkor legyen adat, amiből szakértő szem ki tudja nézni, hogy hol lehet egy lassulás oka. És szerintem egy ilyen, erősen védett, teljesítményre kiélezett hálózatban, a BE belsejében szükség esetén lehetséges a Layer 7 elérése, mentése. Ha kell, akkor saját PKI-val, igen.

Egyébként a hozzászólásod modortalan volt, alapból ilyenre nem is válaszolnék. De annyira sértő a feltételezésed, hogy még az én igazságérzetem se hagyta szó nélkül. Én tényleg láttam, hogy mivel foglalkozik az előadó. Szerintem neked jó lenne egy kicsit szerényebbre venni.