( bognarattila | 2021. 01. 20., sze – 08:37 )

Nekem az jött le az előadásból, hogy a kiindulás szerint valahol probléma van és nem tudni hol, mert első blikkre minden gazda mindent rendben lát.

Mivel nincs meg első pillantásra a probléma oka, de viszont probléma van, el kell kezdeni keresni. Nagyjából három potenciális forrást fel is sorol: alkalmazás kiszolgáló, adatbázis, tároló.

Lehet azt mondani, hogy mindenki nézzen szét még kicsit jobban a saját háza táján (pl. a DBA-k figyeljék a lekérdezéseket, van-e lassabb és az alapján talán be lehet lőni, hogy a lekérdezés nem kellően optimalizált vagy a tároló lassú a háttérben), de ha jól értem az eszköz hamarabb megtalálhatja a probléma forrását, főleg komplexebb rendszerek esetén, amit "kézzel" egyáltalán nem feltétlenül könnyű kideríteni.

Azaz segít lokalizálni, hogy egyáltalán melyik adatbázis szerveren kell keresni, de az sem biztos, hogy adatbázisban kell keresni, lehet alkalmazás szerver is vagy valami más.

Például utóbbi időben többször előfordult, hogy adatbázis azért lassult be, mert sorban álltak a Windows frissítések (telepítés nélkül). Jobban nem lett kielemezve, hogy hol jött be a lassulás, mert a frissítések telepítése megoldotta a problémát, de el tudok képzelni olyan forgatókönyvet, mely szerint tényleg az adatbázis szerver szolgálja ki lassan a kéréseket, de maguk a lekérdezések gyorsan lefutnak.