( uid_21365 | 2021. 01. 19., k – 20:13 )

Hát, hát igen... Figyelj, teljesen őszinte leszek, remélve hogy vallomásomat nem trollkodásra használod fel, mert megszólal benned az úriember: a lelkem mélyén tisztában vagyok vele én is hogy nekem, az én habitusomnak ez felelne meg a legjobban! Épp csak baromi nagy munka. És itt most nem arra gondolok hogy telepítenem kéne valami levelezőprogramot (bár el tudom képzelni hogy ez se menne simán a mindenféle függőségei miatt, de ezt még túlélném valahogy, elvégre ha az egész LFS-t is végigcsináltam már...), hanem inkább arra gondolok, azt a levelezőprogramot meg kéne tanulnom kezelni. Sőt, KONFIGURÁLNI. De hogy a rákba amikor síkhülye imbecillis idióta vagyok az internethez! Lehet nekem akármekkora tudásom az interpreterek írásában, az itt nem fog segíteni, ez egy teljesen más terület!

Itt nem arról van szó hogy tudok-e levelezőprogramot írni Peri nyelven, mert az a legkisebb gondom technikailag. A baj az nem tudom, MIT tudjon az a program. Fogalmam sincs a mindenféle „protokollokról” például.

Gőzöm nincs például, mi az az IMAP vagy a POP. Illetve tudom, az utóbbi egy zenei irányzat... de tuti hogy ebben a kontextusban tök mást jelent.

Én még a régi IP címek lényegéről is csak rém homályos fogalmakkal rendelkezem, de most már van ez az IPv6 vagy mi, illetve mégsincs mert elméletileg van, gyakorlatilag csak néhány helyen. Azt se értem miért 6 a vége ha nem 6 bájtos a cím? Ésatöbbi meg a minden.

És már ott megbukik az egész, hogy ehhez is szükségem volna ugye egy mailszolgáltatóra, a szerverére, vagy nem? Mert valahogy csak el kell jusson az a levél hozzám, de aki küldi, nem tud engem közvetlenül megtalálni. Szóval van egy sanda gyanúm hogy a google akkor se lenne megkerülhető. Vagy ha nem a google akkor valami más ami hasonló dolgokat végez.

Nyilván e rengeteg tudatlanságomon felül tudnék kerekedni idővel, szorgos tanulással, de az tényleg eszméletlen időbe telne, amit sajnálok, mert a fontosabbnak tekintett dolgaimtól kéne elvonni. Ha ez megvolna, utána már persze hogy röhögve megírnék én is egy levelezőprogramot magamnak Peri nyelven, én is tudom, de számomra az a legkisebb probléma az egészben. Hanem amíg ADDIG eljutnék, addig hogy megértsem, mi a szöszt kéne csinálni annak a programnak...! Na ez az én gondom. Mert nekem ittt teljesen alapvető dolgokban vannak rém nagy hiányosságaim.