( popacsek | 2021. 01. 19., k – 01:39 )

Látom sikerült fejben felépítened egy várat, csak szerintem az alapokkal van baj. Amit "szélsőjobbos" retorikának hívsz, pár évtizede még "mainstream" volt. Mi változott? Az emberek csak úgy maguktól? Felkapta a szél a neoliberalizmus csodálatos eszméit, és az most végigsöpör a világon? Mint a legtöbb ideológia, így ez a neolib is csak egy eszköz, éppen ugyanúgy, mint a vallás. A neolib felkarolja a kisebbségeket. Elfogadást papolnak, miközben valójában túltolják a dolgot. Ennek oka szerintem többek között a szavazatszerzés. Egy olyan szituációban, mint pl. most az USA választás, vagy amilyen itt lesz jövőre, hogy a két fél között nincs sok különbség, ezek a kisebbségek lehetnek a mérleg nyelve. A feketéket még egy "kis" fosztogatásra, gyilkolászásra is felhasználták, itt lehetett látni, hogy milyen hasznos dolog is az "oszd meg és uralkodj", mire is lesz jó még itt az EU-ban az a pár millió migri.

Mit tartasz valószínűbbnek? Azt, hogy ezek az eszmék csak úgy kialakultak a "nagy gondolkodók" agyában, és a nyugati sajtó nagy része, és az ún. "civil szervezetek" véletlenül  épp egyetértenek ezekkel, és nagy pénzeken terjesztik, vagy azt, hogy a média mögött álló gazdasági/pénzügyi körök tolják bele a pénzt, mert az valójában egy BEFEKTETÉS, ami a végén politikai és gazdasági hasznot hoz? A kérdés költői: aki (még) idealista, az az előbbit hiszi, én pedig úgy hiszem, az utóbbi az igaz, mert a világot mindig is (=mióta létezik pénz) a pénz uralta.

Csak nem gondolod, hogy pár száz vagy ezer bohócnak a parlamentben engedik az USA-ban, az EU-ban, vagy bárhol máshol a világon, hogy azt csináljanak, amit akarnak? A leggazdagabbak szükségszerűen megszerzik a politikai hatalmat, ellenkező esetben a politikai hatalmat birtokló fél lesz a leggazdagabb, ergó ugyanoda jutottunk vissza: a pénz uralkodik. Valami kis szerepe persze van a demokratikus intézményrendszernek, így ez azért mégis csak jobb, mint egy királyság, de ne gondold azt, hogy a farok csóválja a kutyát. Szóval hiheted magadat nagyon trendinek, és liberálisnak, és demokratikusnak, valójában elkötelezted magad pár száz milliárdos mellett, akik a világ egy jelentős részét már így is a kezükben tartják. De még ez nem elég, még több kell ...