( zz7 | 2021. 01. 18., h – 14:39 )

Sokan sokféle működő megoldásról írtak már. Most csak egy példát mondanék nagy vonalakban vázolva, egy verzió irányként. Aztán ezt ezerféle módon lehet még ragozni.
CoolerMaster Elite 342 ház, amiben akár 8db HDD is elfér, valami nem drága de csöndes táp, pl. BeQuiet kicsik.
Konkrét példa nélkül elég sokféle mini ITX-es, micro ATX-es lap van amiben vagy van integrált CPU passzív hűtéssel, vagy rakható bele bármi ami tetszik és amire szükség lehet micro-s alaplapig, CPU, RAM. Ráadásul később igények növekedésével bármikor dinamikusan fejleszthető a komplett gép cseréje nélkül.
SATA eszközökre, 2-4db plusz LAN-ra is benne vannak a lehetőségek a felállásban, bele rakható, bővíthető. Az én gépem HP-Intel 4xgigás LAN kártyával megy. Ez mondjuk olcsó volt, használtan.
Egy ilyen gépre rakható bármi, Linux, OpenMediavault, Proxmox, TrueNAS stb. És később ha más kell cserélhető, váltható.
A benne felállított tömb biztos hogy nem válik működésképtelenné ha a gép elszáll. Át lehet rakni bármi más x86-os számítógépbe, indítható lesz akár egy pendrive tartalék rendszerrel is, adatok így hozzáférhetők maradnak.
Várható élettartama sacc kb. 10 év is lehet.
Hátránya legfeljebb a helyfoglalása. Másban nem tudok hátrányt felhozni mellette. Talán még annyi hogy ha valaki nem szakember és nincs is olyan a környezetében és egy gyorsan beüzemelhető rendszer kell csak a szokásos alap NAS funkciókra, akkor jobb lehet egy gyári NAS.