( zz7 | 2021. 01. 18., h – 14:08 )

Ilyen nincs? Nálam pedig van. És szerintem még elég sokaknál van hasonló.
Új alkatrészekből kb. 100-ból kijött és olyan funkciókat végez évek óta folyamatos üzemben a szokásos NAS funkciók mellett, amit ha gyári NAS-ból szeretnék akkor kb.  a két-háromszorosába kerülne. Megnéztem többször. A 3-5db LAN, a virtualizációhoz minimálisan szükséges CPU és RAM mennyiség a gyári NAS-okban a többszörösébe kerül.
Plusz ehhez még hozzá lehet adni a bizonytalanságot hogy ha gar időn, vagy/és 5 éves kor után megáll a gyári NAS akkor mi van? Mire lesz lehetőségem ha az addig benne működő tömböt még használni szeretném tovább. Javítják-e még egyáltalán az enyémet, kapható-e még hozzá alkatrész, ha nem akkor majd milyen készülékben és hogyan fog üzembe kerülni a benne működő adat tömb?

Itt még persze nem a komolyabb teljesítményekről van szó, hanem a házi kategóriás kis fogyasztású, de például már nem csak jellemző NAS funkciókra alkalmazható gépekről. Amiben már VM, CT rendszereket is lehet futtatni egy bizonyos szintig, ami szintek a legtöbb otthoni elvárást már ezen a teljesítmény területen is kiszolgálják. Aztán ha a teljesítmény kategóriás rendszerekről beszélünk az meg már egy más terület. De ott meg a komolyabb gyári NAS-ok árszintjén már márkás új szerver gépeket is kapok, Xeon-nal, ECC RAM-mal stb. Ez a szint mondjuk otthonra keveseknek kell. De ha kell akkor jobb vételnek gondolom. Kevesebb a buktató, több a lehetséges, használható funkció.