( zz7 | 2021. 01. 18., h – 11:03 )

Nem drága szintre, kis fogyasztás, ha lehetséges nulla zaj miatt az épített mini ITX-es integrált CPU-s gépet választottam gyári NAS helyett.
Indokaim. Olyan csöndesre építem amilyenre én akarom, nincsenek korlátok, gyári kész ahogy éppen működik és ameddig működik megoldással szemben. Proxmox fut rajta, VM, CT gépekkel, software tűzfallal stb. Azonos árszint környékén jóval több RAM és erősebb CPU bele fér a keretbe.
Bármikor telepíthetek rá olyan rendszert aminek a használata számomra éppen optimálisabb, nem vagyok bekorlátozva egy gyártó által kijelölt keretek és lehetőségek közé.
Aztán volt olyan hely ahová meg gyári NAS-t javasoltam, mert oda meg az bőven jó és elég is volt a feladatra.

Még a végéhez annyit hogy visszaállíthatatlan adatokkal megállt FreeNAS-t, TrueNAS-t, OMV-t még nem láttam. Hacsak nem a disk halt be, de az nem a rendszer hibája.
Viszont régebbi gyári NAS gépet aminek beállt a hardware és ugyanolyat már szerezni lehetetlenség, átrakva a ki tudja milyen módon működő valami Linuxféle tömböt egy Linux-os gépbe és megpróbálva Linux rendszerrel feléleszteni sehogy se sikerült, olyat már láttam. Ki tudja az a régebbi gyári NAS belül hogyan működött, hogyan volt egyedire fejlesztve amiért egy normál Linux rendszer képtelen volt működőre lekezelni a meghalt NAS tömbjét.