( lacos | 2021. 01. 18., h – 00:05 )

A hibákat javítani kell

Zárt forrású / proprietary, visszavonhatatlan frissítésű, alacsony szintű komponenseknél -- amelyek alá nem tudsz más eszközzel benyúlni -- ez legjobb esetben is úgy hangzik, hogy a hibákat lehet perturbálni. Néhány ismert hibát elcserélsz néhány ismeretlen hibáért. Az ismert hibák gyakorlati jelentőségét ki tudod értékelni, az adott környezetben. A régi fw által okozott hiba sok esetben egyáltalán nem jelentkezik a gyakorlatban (vagy relatíve kicsi fennakadást okoz), az új verzió regressziója viszont katasztrofális lehet.

A jelen esetben is pontosan ez történt; OP az ismert hibát -- ha jól értem: a VF-ek nem használhatók egy időben a PF bridge-elésével -- felcserélte egy ismeretlen hibára (csak az egyik port működik). Most, ha tudna, visszaállna az előző állapotra. De (úgy látszik) nem tud.

(Hasonló okból nem telepítek CPU mikrokódot firmware szinten, hanem csak microcode_ctl csomagban. Ha az utóbbi sokat késve követi az előbbit, akkor a firmware update-ből kibányászom a mikrokódot, és kézzel betöltöm az OS alól.)

Tehát a mondandómat pontosítandó, nem a fw hibák javításában nem hiszek, hanem a javítások jelenlegi terjesztési/telepítési módszerében. Az utóbbiak simán tudnak nagyobb bajt (regressziót) okozni a termelékenységben, mint az eredeti fw hibák. (Ld. még a frissítések "mindent vagy semmit" természetét.)

Ha van alkalom "eldobható", de egyébként azonos platformon kitesztelni az új fw verziót, az persze más.

Operációs rendszer (minor release) frissítések után is majdnem mindig fogok regressziót, de ott legalább van lehetőség  "yum downgrade"-et futtatni, a tünetet egy problémás (forrás)csomagra szűkíteni, hibát bejelenteni, a forráskódba magamnak belenézni.

... ~9 éve firmware fejlesztőként dolgozom (szerk.: elsősorban); nézd el nekem, hogy a tágabb fw fejlesztői közösségben látott kód ill. viselkedés alapján nem bízom vakon a frissítésekben :)

Nem lenne persze semmi baj, ha vagy a visszavonhatóság, vagy az "alányúlás lehetősége más eszközzel" elsődleges szempont lenne firmware telepítésnél.