( hajbazer | 2021. 01. 17., v – 22:35 )

Kicsit túllőtt a célon ez a liberális piacgazdaság. Ami a monopóliumok és oligopóliumok felpuffaszkodása után már rég nem liberális.

Ha egy cég nem a profitra gyúr akkor eltapossák és rövid időn belül megszűnik.

Más a profitra gyúrás, más az erőltetett növekedés és megint más a profitmaximalizáció. A profitra gyúrással nincs gond, az utóbbi kettővel egyre több, pláne ha azt egyre milliárdosabb, egyre mohóbb, egyre arrogánsabb, társadalom- és környezetrombolóbb módon teszik. Ez magát a liberális piacgazdaságot csúfolja meg hosszú távon és alakít ki államilag egyre ellenőrizhetetlenebb, az államnál már-már gazdaságilag nagyobb potenciállal rendelkező, alapvetően autokrata, antidemokratikus irányítás alatt álló piaci szereplőket. Ami egyre inkább csak és kizárólag a "termelői oldal" oligopóliumainak jó.

Az apple nem gyárt csak tervez és megrendel, kérdezd meg a helyi hatóságokat és a beszállitókat.

Az Apple ettől még felelős érte. Ahogy én is az vagyok, ha én magam nem gyilkolok, de felkérek egy bérgyilkost a piszkos melóra.

Majd nem veszed meg, ha szerinted túlárazott.

Ami sem egy monopóliumnál, sem egy oligopóliumnál nem opció, amennyiben adott termékre, szolgáltatásra azért van szükséged, mert azt a piac dominálására törekvő multik már felzabálták. Tehát, alapvetően nekem mondjuk hang- és szöveges alapú kommunikációra lenne szükségem, nem Facebook-ra, nem iMessage-re, nem WhatsApp-ra, nem Skype-ra, hogy kapcsolatban maradjak az ismerőseimmel, munkatársaimmal. Viszont ha ezeket nem használom, nem adom el az adataim ezeknek a multiknak, helyette inkább használok Signalt, akkor már jóval kevésbé tudok kapcsolatban maradni az ismerőseimmel, hiszen nincsenek fent Signalon. Ilyenkor kéne az államnak beavatkozni egy olyat, hogy vagy tegyék átjárhatóvá az üzenetküldőket, vagy szimplán ne engedjenek olyan fokú monopol törekvéseket, hogy az Apple, Facebook, Google mindenből is csináljon magának saját szolgáltatást, és onnantól aki több arroganciával és marketing-erőszakkal megy neki a piacnak, annál lesz minden.