( sz332 | 2021. 01. 17., v – 09:26 )

Ezek szerintem nagyon jó kérdések. Amikor egyetemre mentem egy technikus sráccal voltam együtt gyakorlatokon, és tök jól kiegészítettük egymást. Ő vágta az elektronikát, én a programozást és a matekot, és így tök jól kiegészítettük egymást, és egy csomó mindent el tudtunk a másiknak magyarázni.

A különbséget szerintem egész egyszerűen a piac fogja beárazni. Ha a kikerülő diákok tudása átlagosan megfelelő akkor az adott képzést végzőket keresni fogják, ha nem, akkor pedig nem. Emlékszem, hogy annó sok hirdetésben volt a Gábor Dénes-t végzettek mellőzzék a jelentkezésüket, illetve a csak BME, ELTE (és még 2-3 másik hely)-en végzettek jelentkezzenek.

Ami most változott, hogy bejöttek a "gyorstalpaló" képzések mint a Greenfox meg a Codecool (náluk 1 éves képzés van), én az utóbbin végzett srácokkal dolgoztam többször is együtt, és a képzésnek megfelelően teljesen alkalmasak voltak junior illetve később medior szintű feladatok ellátásban. A piac pedig ezt beárazta, tudják, hogy mire számíthatnak ezektől a srácoktól, és ha ilyen ember kell, akkor nyugodtan fel is veszik őket, az esetleg hiányzó tudást pedig majd felszedik. Az érdekesség hogy ők nem adnak a klasszikus értelemben diplomát, és a piac pedig bemutatta, hogy nem is várja el.