( AszaltSzilva | 2021. 01. 16., szo – 10:55 )

A modulok, kurzusok már rég megvannak, https://www.coursera.org, https://www.edx.org és sok másik is, gyakran tanulni ingyen is lehet, ha viszont kell a papír/certificate, akkor a vizsgáztatásért fizetni kell. Nagyságrendileg az így összeválogatott kurzusok ára, meg egy levelező képzés ugyanott van.  De elfogadja az ipar az így megszerzett tudást, vagy neki magyar diplomára van szüksége?

Tegyem fel az eredeti kérdésemet másik irányból. A BProf (vagy akár technikusi) képzéssel rendelkezőből lehet Junior programozó, de lehet Senior, vagy akár Architect? Nem Józsira vagyok kíváncsi, akinek a feje mint a szivacs, csak az iskolapadot rühelli; hanem a nagy átlagra. Lehet úgy - jó lelkiismerettel - reklámozni ezt a képzést, hogy mindent el lehet vele érni? Vagy ha valakinek jobban érthető: lehet belőle L2, L3 rendszergazda is, vagy csak L1?

Nem szép látvány az az oktató, amelyik tanársegédként, vagy esetleg adjunktusként megy nyugdíjba. Persze itt sem érdemes általánosítani, lehet hogy neki csak másodállás az oktatás és van egy jól jövedelmező vállalkozása, és abba fekteti az idejét mint a kutatásba. Így is  lehet lázadni a "Publish or perish" ellen. Hasonlóan a nyugdíjazásra váró Junior programozó is szánalmas. Volt már szó arról, aki megtanult egy technológiát, és egész életében abból akar megélni. Ha valaki nem ilyen, de további iskoláztatásra sem hajlandó, az előre fog lépni a szamárlétrán?