( ricsip | 2021. 01. 13., sze – 11:18 )

Szerkesztve: 2021. 01. 13., sze – 11:41

Én kicsit zavarosnak érzem h. mi volt a célja ennek a "performansznak"? MSFT/Windows server promo elsősorban, mint általában minden ilyen ingyenes rendezvény, de amúgy mi más? Windows storage kedvcsináló? Aki benne van a storage területben könyékig, talán az értette egyedül h. miről beszélt Gábor. De azoknak ebben a 25 percben nem is volt semmi hazavinni való, max. a sörözésért mentek el és hallgatták ezt is meg. Aki meg nem ezzel foglalkozik, az se a kikacsintásokat, se az utalásokat, se az h. miről is beszélt az előadó, nem vette.

Nekem ebből az szűkös fél órából nem derült ki, hogy:

- akkor most a dell, emc stb. raid kártyáit és storage-it leköpködjük és fikázzuk h. elavultak? Mert Dell, EMC nem pont ugyanilyen rétegezett, SSD cache tier-elt storage pool-okkal dolgozik, amit a MSFT is jó szokás szerint lenyúlt mint ötletet és beépít a windows szerverbe?
- a big data akkor mégis mi? Veszek 1000 WD Gold-ot, berakom annyi chassis-ba amennyibe belefér, húzok rá windows storage spaces-t, replikálom és attól lett big data? Ha ugyanezt windows szerver nélkül csinálom, pont ugyanolyan multi tier storage pool-okkal, a MSFT szerint ez már nem big data, értem én.
- dynamic disk windows 2000 óta van (~20 éve), ezt minek kellett egy 2020-as standup-ba belekeverni, főleg ha nincs is összehasonlítva rendesen a storage spaces-el ("csuklóból bukta" --> ezt értette bárki is?)

Ez a bajom ezekkel a 20 perces standupokkal: reklámhoz túl hosszú, értékes tudáshoz meg szinte 0.

Ugye ZFS-ről, FreeNAS-ról szó sem esik (pedig az előadás szerint megcélzott SmallBiz. méretben pont ezek jönnek szóba). A ReFS nem véletlenül nem bír elterjedni 2012 óta, annyi baja (volt?) és hiányossága van. Storage Spaces-ben szintén nem bíznak a cégek.

 

Ui. A wired cikk gondolom ez akart lenni: https://www.wired.com/2015/10/meet-walking-dead-hp-cisco-dell-emc-ibm-o…
Ui2: a Storage Spaces Direct kvázi hivatalos rövidítése mindenfelé: S2D, és hogy mégis mi a francot jelent, na az itt nem igazán lett kifejtve.