( bucko | 2021. 01. 10., v – 23:09 )

Ejnye-bejnye Mérnök Úr! Csak nem atomórával járunk egy kiló cukrot venni?! ;)

A "komoly csatlakozókról": Egy katonai minősítésű, hermetikusan zárt, aranyozott csatlakozó MTBF=50 óra. (1986-os adat, azóta már több is lehet. ;))

A kábel színe legyen kék vagy sárga. ;) (Ez csak tréfa.) Mindenesetre az a piros (3Mb/s), amit régen az alaplapok mellé adtak, már mind a kukában végezte. Tán öregszik a műanyag, vagy az új diszkek szeretik a 6Mb/s sebességet - még ha lassabb interfészre is vannak dugva. Ami bejött: pl. DeLock - ugyanott találsz hosszabb, rövidebb, szögletes, stb, kivitelt. A másik a fém lock, amit szeretek, ha van. Itt is az volt a probléma, hogy az ssd-t a régi, poros alaplap csak néha ismerte fel - egészen a kábel cseréjéig.

Aztán mesélhetnék az usb kábelemről, amit 5-6 éve a fejlesztés alatt álló vagy ellenőrizendő műszerekhez használok. A tápon egyértelműen lehet mérni az extra zajt a kopás és szennyeződés miatt. Normál esetben - hiába aranyozott a csatlakozó - álló helyben kontakthibás lehet.

Ha a zavar csak később jelentkezik, az is melegedésre utal. Az a legrosszab, hogy ilyenkor a forrasztástól a kontakthibán át a kilágyuló műanyagig, akár kopott csapágyig minden lehet. Tesztelésnél vagy javításnál érdemes a legjobb és legkevesebb kontaktust használni!

A takarékos üzemmódokat nem is értem. A régebbi diszkeknél gyakorlatlag az unload darabszámmal adták meg az (egyik fajta) élettartamot. Az ilyen takarékos diszkeknél egy-két nagyságrenddel magasabb értékek vannak.