( bucko | 2021. 01. 10., v – 17:51 )

Halkan megemlítenék néhány tudnivalót. ;)

A smatnak sosincs igaza, mert csak azokat a szektorokat jelzi, amit éppen használtál volna. Tesztnél - ami csak olvas - meg csak az első hibát. Így aztán az egész diszkről nem tudsz mindent. A formattálás egy fokkal jobb, mert ott írás is történik, de nem mindig meg végbe a forced javítás.

Mindezek abszolút top level műveletek.* Ha a szervó információ sérül, azzal semmit sem tud kezdeni. (Megtörtént eset: vindózos gép nem bír elindulni. A logok alapján kiderült, hogy télen, szállítás után, mínuszban indult a diszk. A paging területen egy szektor romlott el, de úgy, hogy a szervo információ is sérült. ((Megy a postás az utcában, és az 5. számú házba kell vinnie a levelet: 1, 2, 3, 4, xxxx, 6, 7. Aztán megzavarodik...)) Egy másik (dosos ;) programmal, végtelen türelemmel sikerült kijavítani. Azóta is működik.) (Alternatív javítási mód DOS 1.0 stílusban: A sérült szektor lokalizálása, a paging törlése, majd a sérült szektor és környékének BADFILE-hez rendelése. Így soha nem fog hivatkozni rá a rendszer. Így javították régen a flopikat.)

Most, amint írod, eszembe jutott még egy ötlet! Egyszer jártam úgy, hogy mind a 4 diszk beszart egy gépben. Bár elképzelhető, lehet táp vagy alaplap hiba is, de nem hittem neki. Kábeleket is cseréltem, de nem javult meg mind. Így aztán másnap hoztam a boltból egy kazal minőségi sata kábelt. És láss csodát, az összes diszk megjavult! :-D