( willy | 2021. 01. 10., v – 13:47 )

"Te is azt hiszed, hogy a világkép, amit értéknek tartasz, az az érték mindenki más számára és ha nem abban hisz, amiben te, akkor az csak rossz lehet"

Ezt nem tudom miből vontad le, mert nagyon nem így van. De abban  talán lehet igazad, hogy azt gondolom a társadalom alapja hogy elfogadjuk a minimumot amit mindenki elfogadhatónak tart. (hivatkozás: pl. alaptörvénybe csak olyat teszünk amelyet a lakosság közel egésze el tud fogadni, nem azt amit úgy gondolunk helyes).

Kell lenni közmegegyezésnek ez a társadalom alapja. E fölött lehetnek nézetkülönbségek és azok közül győzzön a támogatottabb. (ie. sok ideje már úgy zajlik hogy megélhetési művészek (aka politikus és itt értsd mindet) tehetségétől és a pillanatnyi helyzettől függ hogy mi kerül támogatásra. Ezért jó ha nem duális egy politikai rendszer hanem minél nagyobb pluralitása van, de ez ugye az állam hatékonyságát csökkentő tényező)

Most pedig hogy értsd, a szólásszabadság az egyik olyan minimum amiben közmegegyezésnek kell lenni, de ez nem jelentheti azt, hogy bárki bármit mondhat, és a szólásszabadsággal mind joggal történő visszaélés azokra  akik ezt csinálják (véleményt formálnak legyen az akármilyen színű) különösen erős hatással kellene hogy legyen. Ez lenne nagyon fontos.