( willy | 2021. 01. 10., v – 11:03 )

 

1, Magam részéről teljesen a szabad véleménynyilvánítás mellett vagyok nagyon messzire el tudnék menni azért, hogy egy velem ellentétes véleményűek hallathassák a hangukat.

2, Személy szerint Trump twitter account-ját töröltem volna több mint 1 hónappal ezelőtt, előtte csak azért nem, hogy ne avatkozzak bele a választásba.

Hogy lehet összeegyeztetni mégis? 
Úgy, hogy Trump nem egy "akárki" hanem véleményformáló aki nem mellesleg speciális státusszal rendelkezik. Valamint nem a véleményét osztotta meg hanem önreklámnak használta és tudatosan manipulálta az embereket rajta keresztül. A ilyen személyekre (és nem csak a politikusokra értem) kellene egy teljesen más szabályozás ezeken a platformokon, hogy a kétes állításaik közlésének legyen azonnali következménye. Ez a flaggelés nem ér semmit.

Miért? Mert sajnos nagy az Isten állatkertje, és sokan nem az alapján döntenek, hogy mit mondott hanem hogy ki mondta. Konkrétan a példa: WP-nek van néha podcastja ami körüljár egy-egy jelenséget sokszor több fordulóban, akár hetek hónapok után visszamenve a témára. Volt most egy, ahol elég korrekt kb órás interjúban járták körül, hogy hat Trump és a támogatóinak kijelentései a mérsékelt híveik tekintetében. Visszatérő mondat volt, hogy "ezek nagyon okos és tanult emberek, nem tudom elhinni, hogy anélkül mondanák ezt, hogy lenne valóságalapja". A második részben visszamentek és megkérdezték annak fényében pl. hogy az ő általuk szintén tisztelt republikánus államminiszter állítása szerint viszont Trump biztosan hazudik, mit gondolnak erről. Nagyjából mindenki zavarodottságról beszélt, hogy nem tudják mit higgyenek mostmár, de valami alapjának mégis kell lenni, talán az államminiszter téved vagy tudatosan állít hamisat. Innentől belátható, bármilyen blőd állítás jön onnantól ezt amiatt fogadják el mert ő állította, és senki nem tudja őket meggyőzni, hogy hazudott. Legalábbis bizonyos ideig. Innentől csak hallgatja ami ezt a vonalat erősíti ameddig a manipulátor nem lép át egy vonalat.

Ez egy öngerjesztő folyamat, és nem csak US-ben megfigyelhető, nálunk is ipari mennyiségű manipuláció zajlik napi szinten, szinte láthatatlanul.  Legyen itt egy példa, ami pont jelen történésekre ült fel:
Hogy időben az esetet meg saccolni, nálam még épp ment a háttérben valamelyik US csatorna live-ban (nem emlékszem melyik) és az események koránt sem értek még véget. Kb ekkor érkeztek erről az első magyar hírek. Az egyik ilyenre válaszul idősebb hölgy (magyar persze) azt válaszolta, hogy az egész kamu, mert az "antifa" tagjai szították az egész balhét. Azaz egy olyan személy (rákérdeztem) aki nem tud angolul, már az események közben tudni vélte, hogy kell erről gondolkodjon, és meg is osztotta (elég nagy téteket tennék rá további vizsgálat nélkül is hogy nem magától jött erre rá, de genyó voltam, megkérdeztem elmondta hogy igen:) )

Ez így működik, ennek a vége az ideológiai elszigetelődés és semmit nem segít ha hagyod tovább beszélni a manipulátort, mert neki ez csak egy eszköz, nem kifejezési forma.

Ezt párosítva egy populista szarházival konkrétan puskaporos hordó. Az evidencia adta magát pár napja ugye.

Megjegyzés:

A jelenlegi teljes pályás tiltást elhibázottnak tartom, és a legnegatívabb benne az időzítés, mikor már nem számít szinte semmit. Ez a lépés ezt a szar alakot segíti szinte kizárólag, aki további manipulációra fogja ezt használni. Ahogy már meg is próbálta is a szólásszabadságra hivatkozva tenni. Nem, a szólásszabadság nem adhat eszköztárat a politikai manipulátoroknak (legyen az bármelyik oldalon).
Itt értem, az nem vélemény hogy "elcsalták a választást" hanem egy kijelentés és ha nincs semmi mögötte, akkor hazugság. Két hónap után is "nyertem egy csomóval" kijelentéssel sikerül csak megtámogatni.