( asch | 2021. 01. 09., szo – 22:54 )

A vicc egyébként az, hogy az alt-right sajtó amikor évekkel ezelőtt elkezdődött az online "közösségi" platformok cenzúrája, akkor már megírta, hogy:

 * Ez a folyamat nem fog magától leállni, csak egyre durvább lesz. Előbb-utóbb mindenki ki lesz cenzúrázva, aki kicsit is érdekes. Igen, még a baloldali szélsőségek is (AFAIK most ez el is kezdődött: eddig voltak hasznosak, mostantól nekik is lakat lesz a szájukon legalább a következő választásokig). Az SJW lesz a mainstream, attól bármi eltérés le lesz törölve. Még apolitikusnak is tilos lesz lenni, legalább egy shoutout kötelező lesz (ahogy a kommunista könyvkiadásban is mindenki áradozott egy keveset a dialektikus materializmusról, ahhoz hasonlóan). Kvázi érdekes tartalom tehát politikán kívül _talán_ maradhat. De ezt értsd úgy, hogy a művészet is politika. A technológia területén maradhat, de csak ha megvan a shoutout az SJW-nek (lásd pl Linus Tech Tips).

 * A legnagyobb vicc, hogy még azt is megjósolta az alt-média, hogy a vége az lesz, hogy Trump még az USA elnökeként le lesz tiltva ezel által a cégek által. Ami meg is történt, pedig még én magam sem hittem :-)

 * Trumpnak egyetlen esélye (lett volna akkor, most már nyilván késő), ha megteremti a saját online médiáját. Erre meg is lett volna a lehetősége, amikor még toppon volt, akkor átköltözhetett volna például Gab-ra. Trumpnak egyébként pontosan ez a tragédiája (vagy pedig eleve ez volt a célja...), hogy semmi keményet nem mert sose meglépni. Pedig nagyon szükség lett volna rá. Hatalmas volt a szája, de végül semmit nem tett meg, amire utalt előtte.

(A Twitter a legviccesebb, mert az égvilágon semmi olyan technológiája nincs, amit ne tudna egy ügyes csapat pár hónap alatt lemásolni. És nyilván az emberek nem az ikonka meg az URL miatt mennek Twitterre, hanem a tartalom miatt. Szóval ezt egyáltalán nem értem miért ragaszkodott hozzá. Nyilván rövidtávon szar letitva lenni, mert a követők elvesztek. De pár év alatt átvihette volna a követőit más platform(ok)ra.)

Magunkra nézve a trendek azt mutatják, hogy csakis saját hosztolt, vagy blockchain alapú rendszerekben szabad megbízni. Na meg persze a Hup-ban, ami a magyar jogi környezet lehetőségein belül egy paradicsom: Köszönjük, trey!

Végül pedig annyit mondanék, hogy hosszú idő óta Trump volt az első USA elnök, aki nem kezdett új háborút. Érdekes ez annak fényében, hogy előtte azt mondták, hogy ha Trump elnök lesz, akkor kirobban a világháború (Pepperidge farm remembers)... Kiváncsi leszek, hogy Biden/Kamala alatt mennyi idő kell a következő háború kirobbanásáig.