( Caro | 2021. 01. 09., szo – 07:44 )

Akkor gondolom szerinted Petőfit/Rákóczit is bannolni kellett volna, hiszen a törvényes rend megdöntésén dolgoztak. És persze az USA alapító atyjait is.

Értsétek már meg, hogy a törvények, az állami hatalom az nem egy erkölcsi iránytű! És a demokrácia arról szól, hogy az emberek maguk döntik el, hogy milyen körülmények között akarnak élni. A történelem során pedig láthatjuk, folyamatos tendencia hogy a demokráciát vissza akarják szorítani, és néha igenis az asztalra kell csapni, és vissza kell állítani a hatalom feletti ellenőrzést. Erre még jobb módot nem találtak ki. Magyarország nagy tragédiái, hogy nekünk soha nem sikerült. Nem sikerült leráznunk a Habsburgokat, a ruszkikat.

Nekik sikerült az angolokat. De az is biztos, ha nem sikerült volna, akkor ma ugyanúgy azt nyomnák a fejekbe, hogy mekkora "ellenforradalmat" csináltak Washingtonék.

Trump hívei most voltak annyira elhivatottak, hogy ők ezt megtették. Nem értek egyet velük, de tömegek jogát a tüntetéshez ne vitassuk már el. Akkor sem, ha egy kicsit erőszakos is volt. Szomorú, hogy haltak is meg, de nagyjaink is olyanokat mondtak, hogy "fényesebb a láncnál a kard" ugye? A másik oldal is szervezkedhetett volna, nem tette. Ők elfogadták azt, ami történik. Így került Mo. is, meg Oroszország is szovjet uralom alá annak idején, amikor egy kisebbségnek hagyták megszerezni a hatalmat. Ez van, amikor igazából nem vagyunk hazafiak, a törvényeink nem konszenzuson alapulnak, nem az emberek érdekében hozzák őket, és nem is érezzük magunkénak őket. Az USA is közel van már ehhez a ponthoz, de legalább a saját alkotmányukat tudják becsülni és tisztelni.

A szabadságot, a demokráciát igenis védeni kell, és ez az emberek feladata. Hogy ha olyan dolgokat akarnak ránk kényszeríteni, amit nem akarunk, akkor igenis ellen kell állni. Ugyanúgy, ha egy kisebbség át akarja venni a hatalmat, akkor az ellen tömegével fel kellene tudni lépni. Ha a törvényt a rendőrségnek/hadseregnek kell megvédenie, akkor érdemes elgondolkodni, hogy az vajon tényleg jogállam-e?