( bognarattila | 2021. 01. 07., cs – 19:23 )

Tudod én 2020. decemberében születtem és most januárban ismerkedtem meg az internettel és tegnap hallottam először a Twitterről, kár, hogy pont letiltották az elnököt.

Amit írok az az, hogy a politikusok ingyen reklámot csinálnak a nagy szolgáltatóknak, mint Facebook, Twitter. Ez kb olyan, mintha a magyar közlöny számai az Origón jelennének meg, a kormányzati bejelentéseket a TV2 adná le. És legfeljebb akkor olvasom a HVG-n, ha a HVG már átvette az Origóról.

De ha belegondolok a streaminget is lehetne "diszkréten" csinálni úgy, hogy az X millió ember ne azt lássa, hogy Facebook, Google, Youtube, hanem "whitehouse.gov"

Alapvetően az a gond az utóbbi évek informatikájával, hogy nem szabványok (protokollok) irányába mennek a technológiák, hanem egyedi szolgáltatások irányába. Például ha az RSS vagy hasonló tudott volna jobban erősödni, akkor teljesen mindegy lenne, a whitehouse.gov-on nyomja ki a mindenkori elnök az agyszüleményeit vagy a Twitteren, ugyanúgy eljutna mindenkihez. Hasonló a probléma az IM szolgáltatásokkal is, sokkal jobb lenne egy emailhez hasonló architektúra, de a nagyok ebben nyilván nem érdekeltek. Hasonló mondható el az azonosítási szolgáltatásokra is, ahogy kandikál a mindenféle belépő ikon az oldalakon.