( Ritter | 2021. 01. 07., cs – 13:52 )

Trump elég nagy fordulatot hozott a Republikánus párton belül. Ha nem is akkorát mint Kennedy a Demokrata pártban. A Demokrata párt ugye hagyományosan a rabszolgatartó dél pártja volt. A választási szimpátiatérkép pedig szinte inverze a mainak. JFK nagy ötlete volt, hogy át kell esni a ló másik oldalára, mert a Demokrata hagyományok és értékek fenntarthatatlanok. Főleg a szovjet propaganda miatt, amely mindig kéjesen kapaszkodott bele az ilyen társadalmi anomáliákba ellenfeleinél. 

Trump a nagytőkés Republikánus pártot kicsit szocdem irányba tolta át, ahol a fókuszban az amerikai dolgozó ember áll. Trump üzletember múltja nagyon nem erről szól. Szerintem felismerte egyébként helyesen, hogy túlléptek egy ponton. Ha továbbra is áramlik ki a kétkezi munka US-ből, ráadásul pont nagyrészt egy rivális feltörekvő új hatalomhoz, annak rossz vége lesz. A munkanélküli társadalom önmagában sok belső feszültséget okoz. Ráadásul egy idő után a kiszervezett gyártás után megy a gazdasági befolyás oda ahova az ipar költözött. Ugye nem arról van szó, hogy amerikai multik sorra nyitják a gyárakat Kínában mert ott olcsó és képzett a munkaerő. Kína nem latin-amerika. Kínai cégekhez szervezik ki a gyártást, és megy a technology transfer mellette.

Ma pedig ott tartunk, hogy az Apple aki érzékeli, hogy inog a talaj a lába alatt, mert ha viszontválaszként őket csuklóztatná meg Kínai a Huawei balhé miatt, akkor hamar termék nélkül maradnának, jobb híján Indiában és Mexikóban próbálja felfuttatni az iPhone gyártást, de továbbra is ugyanazokkal a kínai gyártókkal. 

Szóval a kicsi-állam barát republikánus elnök Trump azért csak beavatkozott a gazdaságba és forceolta az amerikai gyártókat, hogy vigyék vissza a gyártást, meg persze fejezzék be a gyártás kiszervezését. Nagy állami beruházásokban valóban nem gondolkozott Trump. Lehet, hogy ez kevés és valóban arra lenne szükség, hogy giga állami projektekkel adjanak munkát a midwest munkanélküli tömegeinek. Ez sem lenne példátlan Amerika történetében. Bár ez Demokrata vezetéshez kötődött az 1929-es nagy gazdasági válság után. Nemzeti parkoktól kezdve sok új állami hitatalon át közmumkákig akkor sok új munkahelyet teremtett közvetlenül az állam.