( uid_21365 | 2020. 12. 12., szo – 17:33 )

Na de már bocsáss meg, ki az ördög beszélt „védett mód”-ról?! Én aztán biztos hogy nem!

Én egyszerűen nagyobb címtartományról beszéltem és kész ennyi.

Esetleg ha mindenáron valamiféle értelemben többszálúsítani akarjuk, még akkor se tennék bele „védett üzemmódot”. Ha én csinálnám meg, olyasmire vetemednék mint a C-64 megszakításrendszere. Tudom, az nem több szálú „igazából”, de egész jól „emulálja” vagy hogy is mondjam. Védett üzemmód ahhoz se kell.

Amúgy ilyesmit ami a topiknyitóban van, én már csináltam. És igen, épp 256 bájt címtartománnyal. De nem oktatási célra. Egy evolúciós algoritmust akartam kipróbálni, ahol a programok az „élőlények”... A „virtuális gépem” működött is szépen, azzal nem volt semmi baj. Maga az evolúciós algoritmus is működött technikai értelemben, de a célomat mégse értem el, mert rájöttem, ilyen feladatoknál nem az a kihívás hogy az algoritmust leprogramozzuk, hanem hogy az „élőplényeinknek” kitaláljunk egy kellően bonyolult virtuális vcilágot, olyan szabálykészlettel amik:

1. Megérthetőek viszonylag könnyen emberi ésszel (mármint, a „világ” felfogható a számunkra)

2. A szabályok mégis elég bonyolultak ahhoz, hogy érdekes irányokba befolyásolják az evolúciót

3. A szabályok mégse túl bonyolultak, mert ha azok lesznek akkor a szimuláció futása még erős gépen is lassú lesz.

Minthogy egy használható programnyelv megalkotása jobban érdekelt (ebből lett végül a Peri) így e projektet jegeltem. Talán még megvan valahol egy alkönyvtárban, de nem teszem közzé és nem kezdek róla blogsorozatot, egyrészt mert ugyanúgy csak trollkodás lenne belőle mint a Furor nyelvemnél volt, másrészt hagyom a terepet a topiknyitó kollégának. Különben is, nála mint írta az oktatási cél a lényeg, nálam meg sose az volt a cél, szóval ilyen értelemben még mondható is hogy az övé az elsőség.

Bár sok öröme nem lesz benne. Már megjelentek az első kötekedők ahogy olvasom. Késhegyre menő viták a HALT körül, mintha az lenne az egészben a legfontosabb...

De úgy kell neki. Tanulhatott volna az én esetemből: SEMMIT nem szabad közzétenni vagy megemlíteni a HUP-on amíg teljesen készen nincs!