( andrej_ | 2020. 12. 11., p – 00:38 )

Gondolom okkal alakult ki ez a nézet, de a regisztrátorság csak 10k-s domain tételben éri már meg. Nem az van, mint 20 éve, hogy 5-6-7e/évet magáért a domainért el tudtál kérni. Nekünk a néhány 100 domain és a 15+ éves viszonteladói kapcsolat van.

Az szerződésfüggetlen, hogy azért minimálisan utána nézel egy cégnek, hogy nem 1 hete alakult, vagy hogy nem 50e forint volt a forgalma. Ezek mind nyilványos adatok, semmi hókuszpókusz nincs benne.

A regisztrátor partnernél látok mindenféle mozgást, azaz Ügyfélportfólió vásárlást, domain átadásokat (pl. domain számlázással már nem foglalkozik az adott cég), meg csupa ilyesmi, de elszállós csődről nem hallottam ebben a körben. Ha esetleg mégis lenne, akkor a regisztrátornak is érdeke megtartani a végfelhasználót.

A biztonságot érintő kérdésed jogos, de több olyan regisztrátor átvételt láttam, ahol sápadtan néztem, hogy "uristenezekeztígyhogygondolták". Néhány szösszenet: évek óta elmaradt OS frissítés, zéró tűzfalazás, relatív publikusan elérhető saját admin felület, ésatöbbi... Sajnos az IT biztonságra nem vevők, mert jajj pénzbe kerül és jajj kényelmetlen, meg jajj, sőt annyira alul vannak tervezve az erőforrások, hogy a napi ügymenet is problémás. Mondjuk ebben az is bennevan, hogy ha egy domain éves díj 1500 forint (nettó), akkor már felhördülnek a népek.