( Pixel5 | 2020. 12. 08., k – 14:19 )

Szerkesztve: 2020. 12. 08., k – 14:20

Nagyon  köszönöm minden kedves érdeklődőnek a roppant pozitív megnyilatkozást. Minden várakozásomat már most felülmúlta a hozzászólások száma és hát, a tartalmuk szintén.

Próbálok választ is adni a felmerült igényekre, kérdésekre, kérésekre:

- Igen, lefelejtettem /pedig fontos/ hogy Von Neumann elvű a masina. Memóriába ágyazott I/O. Pszeudo stack.
- Nem verem alapú, tulajdonképpen egy "kvázi regiszteres" gépről beszélhetünk. 
- A memória egyelőre csak 256 byte marad, ahogy plt rá is mutat, a vizuális megjelenítés okán lett ilyenné és azt hiszem így maradt igazán oktatható, megérthető. De alapban 64 byte memóriával lesz kiépítve, így ugyanis több tartalom /step/ fér el egy oldalon. A memó mérete egyébként egy konstans átírásával egyszerűen módosítható.
- Ebben az első verzióban nincs megszakítás, még flag sem, de a következőben lesz. Eredetileg ez az anyag egy nyomtatásban megjelentetni szándékozott könyv appendixe lett volna, sok egyéb mellett. A cím beszédes: Hogyan írjunk compilert, interpretert, virtuális gépet. A könyvet viszont már megírni nem fogom, ezért is gondoltam, hogy a létrehozott anyagokat azokkal osztom meg online, akiket ez a téma szívből érdekel.
- Mind a vCPU mind az assemblere szándékosan úgy van megírva, hogy abszolút "basic" nyelvi elemeken kívül másból nem áll. Nincs semmiféle virtuózitás, még pointerek sincsenek. Az elsődleges cél az egyszerűség és érthetőség volt. Már az követni, reprodukálni, netán még bővíteni is tudja a vCPU-t és az assemblert is, aki az abszolút alapokkal (változó tipusok, elágazás, iteráció, file I/O) tisztában van. 
A legtöbb munkát éppen az egyszerűsítés, a karcsúsítás igényelte. :o)
I/O utasításokkal együtt a HALT-on kívül mindössze kilenc utasításra épül minden. De persze bővíthető kedv és igény szerint, ráadásul nagyon egyszerűen. Ezt majd be fogom bizonyítani.