( oattila | 2020. 12. 05., szo – 14:45 )

Szerkesztve: 2020. 12. 05., szo – 14:46

"Vajon mikor lesz az a mérőszám, hogy a jóléti világunkban hogyan tudunk kisebb ökológiai lábnyomot hagyni, ezzel biztosítva az utódainknak is az élhető bolygót?"

ökológiai lábnyom = életszinvonal

Természetesen lehet középkori szintre vissza venni az ökológiai lábnyomunkat, csak ahhoz középkori életszinvonal és középkori népesség szám is fog tartozni. Ezért 10 emberből 9 mint, bolygónk ellensége kijelölése általában problémás szokott lenni. Inkább látszat intézkedéseket szoktak tenni, amelynek nincs érdemi hatása csak jól mutat:

Betiltjuk a szívószálakat miközben az óceánokba kerülő műanyag túlnyomó tésze indiából és kínából származik.

A szigorú környezetvédelmi szabályokkal átesszük a termelést a föld másik felére, így pl. az EU papíron nagyon szép számokat hoz, csak a másik oldalon egységnyi előállított termékre végül több károsanyag kerül a természetbe, mint szigorítás előtt, mert máshol nem is foglalkoznak vele vagy annyira sem mint itt korábban.

Támogatjuk az időjárás függő erőműveket, mert papíron nagyon környezetbarát a nap és szélerőmű, csak azt nem verjük nagy dobra, hogy mindig annyi elektromos energiát kell termelni amennyi épp a fogyasztás, ezért minden szélerőmű mellé kell egy fosszilis is. A többszörözött termelés miatt is az "ingyen" szélenergiából drágább áramár keletkezik.

Vagy meg lehet említeni az elektromos autókat, amere csak állami támogatással és a konkurencia (benzin/dizel) adóztatásával/tiltásával lehet átnevelni az embereket, mert ezek nélkül nem lenne versenyképes. A másik, hogy az elektromos autó akkor lesz környezetbarátabb, mint a belsőégésű ha sokat mennek vele. Viszont sokat menni csak úgy lehet, ha tötlögetik az akkumlátorokat. A sok töltés viszont lerövidíti az élettartalmot.

stb. stb.

Az egésznek viszont csak akkor lenne érteleme, ha ez globális folyamat lenne, erre nem sok esély van. Addig az EU eurómilliárdokat költ pl. a CO2 kibocsátás csökkentésre úgy, hogy az EU 1 évnyi "spórolását" kína 1 hónap alatt kinövekszi. Az eredő ebből soha nem lesz csökkenés, mert a felezéshez egyre több pénz kell, viszont minden felezés egyre kisebb értéket jelent abszolult értékben, ezért egyre gyorsabban semlegesíti az egyre drágább erőfeszítéseket a világ többi része. A globális problémákat nem lehet lokálisan megoldani.