( Carter | 2020. 12. 03., cs - 18:09 )

Nem írom oda mindegyik után, de vegyétek úgy, hogy oda van: az inflációt mindig mindenki kihagyja a számításból.

Állampapírból kizárólag az infláció + bónuszt fizető való értékmegőrzésre! Az NEM befektetés! Nem! Nem! Nem! Ne keverd össze a befektetéssel, annak hozama van! 2003-2013 között lehet, hogy számszakilag megdupláztad a pénzed állampapírban, tehát 1000 ft-ból lett kétezer, viszont eközben minden a kétszeresére drágult - átlagosan. Nehogy bemondd, hogy nálatok a fonott kalács csak 44 százalékot drágult :)

Az állampapír az államnak éri meg (kivéve az inflációhoz kötött).

Befektetés az lehet, ami az infláció fölött termel hozamot. Például garázsok, termőföld, részvény (nem feltétlen osztalékfizető!), vagy részvénycsomag (ETF) De befektetés lehet - amennyiben megvan a szakértelem - a borok, a bontatlan legó, a karórák, vagy akár a veteránautók is. Egy nem befektetés: az állampapír.

Természetesen mindegyik befektetésnek van bizonyos költsége, ezt a hozam legtöbbször tükrözi is. Valamint némelyik bekfetetéssel aktívan foglalkozni kell, mások gondozásmentesek, önjáróak. Bizony, legtöbbször ezek hozama kisebb is, pont emiatt.

A legjobb vagyonteremtő eszköz minden kétségen kívül az önfejlesztés, majd vállalkozás indítása. Ez fizet a legtöbbet és ez a legmunkaigényesebb is! Itt azzal kell vigyázni, hogy nehogy munkahely helyett munkahelyet teremtsünk vállalkozásba burkolva :)

Az unit linked biztosítás se nem befektetés, se nem biztosítás. Nevetséges kevés biztosítási díjat fizet a káreseményre, valamint megalázó a befektetési része. Az öszvérmegoldások mindig félmegoldások, nem csak a biztosítási piacon, hanem az élet minden területén - lásd a dupla hajtásláncos hibrid autókat. Se nem elektromos, se nem benzines.

Na, most, hogy mindenkinek beletapostam a lelkébe és el fog hordani a bélbe, javaslom, hogy előtte tanulmányozza át Epiktétos kézikönyvecskéjét - nekem is azt kellett volna tennem kommentelés helyett!