( Charybdis | 2020. 12. 03., cs - 16:16 )

De aki csak a kockázati részt fizeti be mint biztosítási díj, az sokkal kevesebbet is fizet be. A többit be tudja fektetni normális költség mellett. Kamatos kamat miatt hosszú távon óriási a különbség.

Miért akarod visszanyerni a befizetett biztosítási díjat? Ilyen nem létezik. Fizeted a biztosítási díjat, és ha nem történt biztosítási esemény, akkor a teljes összeg a biztosítónál marad, ez a biztosító nyeresége. Ebből fizeti ki azokat, akiknél viszont történt biztosítási esemény. Az a jó, ha nálad nincs biztosítási esemény, és nem kapsz vissza semmit. Így működik a biztosítás.

A unit-linkednél sem nyered vissza a biztosítás díját, ott is levonják tőled szépen a kockázati biztosítás díját, ha megnézed a költségkimutatást. Tehát befizeted a havidíjat, abból levonják a kockázati biztosítás díját. Utána az elvész, azt már nem kapod vissza soha, hacsak nem történik biztosítási esemény.

A fennmaradó összeget befektetik lehúzós, magas díjak mellett. Plusz kapsz még adójóváírást is (ha jól tudom, ez még mindig van). Általában a végén csak az adójóváírás miatt leszel pluszban, ha egyáltalán. Az adójóváírás egyébként nem nagy szám, hosszú távon kevés a hatása, ha megnézed a korábban linkelt táblázatot, de te is ki tudod számolni egy táblázatban. 

Ha nagyon akarsz adójóváírást, akkor NYESZ számlán van ilyen , de csak az adójóváírás miatt ne nyiss ilyen számlát.

Azt nem értem, miért nem jobb neked, hogy csak annyit fizetsz be kockázati biztosításra, amennyit egyébként is levon a unit-linked ilyen címszó alatt, a többit meg befekteted értelmesebb konstrukcióba?

Nézzük csak a hatályos TKM-eket: https://mabisz.hu/wp-content/uploads/tkm/tkm-adatbazis-20201203-publika…

 

Elég nagy a szórás, de ha nem vigyázol, akkor megvágnak évi akár 5%-os díjjal is 20 éven keresztül :) Ez ám a lehúzás.

Csak jelzem, hogy jelenleg a Magyar Állampapír Plusz hoz 4,95%-os hozamot évente, ha lejáratig tartod. Ha egy állampapír túlsúlyos portfóliónál levonnak tőled évi 5% díjat, akkor tényleg csak az adójóváírás lesz végül a kis hozamod.

Az MSCI ACWI IMI részvényindex (globális részvénypiac teljesítményét mutató index) USA dollárban hozott előző 10 évben éves átlag 7,85%-ot (osztalékokkal együtt), előző 26 évben 6,8%-ot. Forintban nyilván ez más lesz, függ az árfolyamtól. Kb. ennyit lehet elvárni a részvénypiactól hosszú távon.

Szerinted ha ebből levonnak évente 5%-ot, akkor mennyi marad neked? Nem sok. Ezért rengeteg az 5% költség.

Az ETF-ek által felszámított éves 0,4% vagy kevesebb díj, az számít méltányos díjnak, nem az 5%.