( Charybdis | 2020. 12. 03., cs - 13:56 )

Igen, az a legjobb eset, ha minden hónapban csak befizetsz, de végül semmit nem kapsz vissza, mert nem történik biztosítási esemény, így az összes befizetett pénzed "elvész"! Nyilván ezt csak utólag tudod meg, előre nem látunk a jövőben.

> Ha valami történt volna velem, a biztosítás rész fizetett volna annyit, hogy a család tovább tudjon lépni

Eddig rendben lenne a dolog.

> Nekem a befektetéssel kombinált verzió kb visszafizette a díjakat a futamidő végén (+ minimális hozam), és közben le voltam fedve mégis, ha bejön a tizedszázalékos valószínűség. Ezzel szemben aki csak a biztosítást köti meg, az a teljes díjat kidobta az ablakon. 

Nem így van sajnos! Nézz utána, hogy milyen költségei voltak. A TKM mutatót kell megnézni (Teljes Költségmutató). Ez nagyon magas szokott lenni az ilyen unit-linked szörnyűségeknél. Ez a te hozamodból, tőkédből vonódik le, te fizeted meg.

Ehelyett lehetett volna az is, hogy sokkal kevesebbet fizetsz be havonta, ez lett volna tisztán a kockázati életbiztosítás díja. Egy ilyen tisztán kockázati életbiztosítás havi díja kb. 6000 Ft, ezért már akár 40 millió Ft is jár ha baj történne. Szóval max. kb. 6000 Ft egy kockázati életbiztosítás, amit ezen felül fizettél be, azt nem kellett volna.

A többi pénzt pedig befekteted máshol, sokkal kisebb költséggel. A végén ha összeadod, jobbra jöttél volna ki, mert nem csak a minimális hozam lett volna, hanem több hozam, ami ez alapján bőven fedezte volna a kockázati biztosítás díját plusz még maradt is volna.

Neked nem tudom melyik volt, de simán van olyan unit-linked, hogy évente levon 5%-ot  a teljes tőkére vetítve, az baromi sok! Miközben ezek valójában legtöbbször állampapírba és ETF-be fektetnek, te is meg tudod csinálni ugyanezt! 

A Magyar Államkincstárnál tudsz venni állampapírt 0 Ft díj mellett, nincs számlanyitási díj, nincs számlavezetési díj, nincs tranzakciós díj.

Az ETF-eknek pedig 0,05 - 0,4% / év alapkezelési díjuk van, nem 5% (LOL).

Nyitnod kell ehhez egy értékpapírszámlát, pl. Random Capital, az ingyenes, csak devizaváltási díj van meg tranzakciós díj. Ha TBSZ-re teszed, akkor adómentes 5-6 év múlva. Devizában (pl. euró) is lehet TBSZ-t nyitni. Ha a unit-linked biztosítás is végül ETF-et vesz a pénzedből, akkor ők is átváltják a pénzt devizára, csak neked végig forintban van kimutatva, de valójában ugyanúgy futod a devizakockázatot. 

10 millió Ft tőkénél minden évben 500.000 Ft-tal húz le egy rosszabb fajta unit-linked szörnyűség.