( Charybdis | 2020. 11. 27., p – 21:02 )

Szerkesztve: 2020. 11. 27., p – 21:15

Válasz gelei üzenetére

Az dicséretes ha így van, de céges aláírásra nem használható, bár néhányan esküsznek rá, hogy céges aláírást is kivált, de szerintem nem.

A másik gond, hogy a dokumentum archiválása megint csak nincsen megoldva. Az AVDH aláírja neked a dokumentumot, de nem archiválja. Sőt a szolgáltató NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek nincs is jelenleg minősített archiválási szolgáltatása ( http://webpub-ext.nmhh.hu/esign2016/szolgParams/init.do?tipus=mi ), tehát a létrejött dokumentumot ezután neked kell archiválnod, tehát megint kezdődik a szívás.

Vagy az is lehet, hogy nem archiválod, és ha szerencséd van, akkor így is érvényes marad. Ha nincs szerencséd, akkor egy esetleges bírósági pernél ha a bírónak bemutatod az érvénytelen elektronikus aláírással rendelkező fájlodat, akkor semmire sem fogsz vele menni, nem lesz semmi a kezedben.

Ezért írtam, hogy egy ilyen rendszernek az aláírás után azzal a lendülettel archiválni is kellene a dokumentumot és mindaddig őrizni, szükség esetén felülhitelesíteni, amíg a felhasználó fizet érte. De nem aranyáron, hanem annyiért, hogy olcsóbb legyen, mintha ugyanezt papír alapon csinálnád.