( Charybdis | 2020. 11. 27., p – 18:48 )

Kíváncsian várom a felvetett problémákra a te konkrét megoldásodat.

Sajnos az a helyzet, hogy azt senki sem reklámozza, hogy archiválni is kell az aláírt dokumentumokat, ezen viszont bukik az egész, mert nincsen normális megoldás. Te tudsz jó megoldást archiválásra? Mi az?

Én egyetlen archiválási szolgáltatót találtam (végignéztem külföldi megoldásokat is), a Microsec-nek van archiválási szolgáltatása, ezek az árak:

37000 Ft + áfa / év, ezért 60 Mbyte/év adatot lehet feltölteni. Ha ennél több kell, akkor az viszont már 67600 Ft+áfa / év. Ez ugye minden évben fizetni kell, mert csak úgy van értelme.

Viszont telepíteni kell hozzá a böngészőbe a titkosító és autentikációs tanúsítványokat. Elvileg utána már csak böngésző kell hozzá, azt írják, de nem próbáltam. Csak Windows és Mac alá van dokumentáció. Linuxról nem írnak, de lehet, hogy az alatt is megy.

Ha nyomtatást, postázást is beleszámolunk, akkor számoljunk mondjuk 100 Ft/oldal árral papír esetén. Ekkor 370 oldalnyi iratot lehetne ennyi pénzből kinyomtatni és postázni minden évben. De akkor még nem számoltam bele az elektronikus aláírás éves díját.

Nem mondom, hogy nem lehet megvalósítani, csak előtte alapos kalkulációt kell végezni, hogy nem olcsóbb-e maradni a papírnál.