( rpsoft | 2020. 11. 23., h – 14:46 )

Szerkesztve: 2020. 11. 23., h – 14:47

Ha már ilyen szépen előkerültek régi programozási nyelvek és gépek, kiváncsi lennék, hogy kinek vannak eltett kódjai, és hogy le lehet-e azokat futtatni most, linux alatt.

- szabványos Fortran (66, 77, esetleg újabb) esetén sok gond nem kellene, hogy legyen, mintha még régebbi (Fortran I, II, IV) után még hagytak volna ki dolgokat a szabvány Fortranból, és persze volt sok trükközés megkerülni a nyelv korlátait (címzéssel zsonglőrködés a valós és képzetes rész szétszedésére,  complex A(n), call F(a), subroutine F(a), real a(2*n) ), memóriamanagement hiánya miatt nagy tömb és EQUIVALENCE használata (függhet az INT, REAL, ... méretétől, hogy megy-e)

- Algol-60 esetén a nyelv jobban szabványosított, de source formátum nem ("real" "function" a(n); "integer" n;  vagy idézőjelek nélkül), input/output nincs a szabványban, double precision nincs a szabványban...

- más nyelvek? tudtommal nincs open source PL/1. Van APL, Algol-68, COBOL, LISP.

Régen minden valamire való számítóközpontnak volt pl. numerikus szubrutingyűjteménye (általában Fortranhoz), ennek ellenére kevés van online (IBM SSL, SLATEC, NSWC, CERNLIB, NIST). A többi azért nincs, mert igazából a SLATEC-ből, CERNLIB-ből, esetleg a copyrightos NAG, IMSL-ből voltak összegyűjtve? Vagy csak kidobódtak a mainframe-mel együtt?