( deje | 2020. 11. 19., cs – 02:54 )

Ne haragudj, de ha az én linkjeimet olyan jól vissza tudod keresni, akkor tedd meg kérlek a sajátoddal is, nem lesz nehéz dolgod. Ha pedig nem kimondottan trollkodás a célod, akkor miért kezdted el egyáltalán? És te hogyan állsz azzal a kislányos attitűddel, hogy "hogyan merészeli becsmérelni az i* termékeket, namost jól megsértődök"?

A topicba azért írtam, mert megnéztem a videót, és én nem azt szűrtem le elsőre, mint amit az apple szimpatizánsok (de szépen fogalmaztam) szoktak.

Leírom ismét, hogy mi az én hozzáállásom: nem rajongok az eszközeikért, mert olyan kompromisszumokat kellene meghozzak, amiket nem szeretnék. Tisztelem a termékeiket, mert képesek nagyon jó minőségű hardvert és design-t összerakni, és képesek is arra, hogy ezt rendszeresen meglépjék. Tisztelem a termékeiket, mert a szoftveres oldalt is komolyan veszik, és igyekszenek a maximálisra polírozni. És most, amiért viszont kimondottan ellenszenves számomra a cég: teljesen hülyének nézik a vásárlóikat: a környezetvédelem csak humbug, a testreszabhatóság is hagy kívánnivalót maga után, de ennek még örülni is kell, a hardveres/szoftveres problémákat rendszeresen nem ismerik be elsőre, a garanciális hibakezelésük sok esetben problémás. A kikapcsolhatatlan telemetriáról (ami titkosítatlanul és a Big Sur óta megkerülhetetlenül utazik) már ne is beszéljünk... Ez mással is megtörténik, de őket valamiért nem védik ilyen fanatikusan a híveik.

Nekem hiányzik Jobs is. A prezentációit nagyon szerettem, mert ő úgy tudta előadni ez újdonságokat, hogy nem tűnt arrogánsnak. Szívesen néztem a riportműsorokat, ahol mesélt az első Macintoshokról, a Lisáról, személyes kedvencem a NeXT keynote (a modern mac-ec alapjait ott rakta le), illetve imádom az első iPhone bemutatót is.

Ez a mostani apple anyag nagyon gáz lett. Tele van címke és felirat nélküli grafikonokkal, és bizony olyan is van, ahol meg nem nevezett PC-vel hasonlították össze, természetesen számadatok nélkül, csak annyi volt a mórickarajzon, hogy 2x gyorsabb. Ez smafu, ekkora baklövést marketingeseknek nem kellene csinálniuk. A "fejlesztők" "interjúja" is nagyon gáz, legalább megpróbálhatták volna kicsit komolyabban venni a dolgot. Megcsináltuk az iparág leggyorsabb CPU-ját? Pontosan ezen ömlengések miatt nem tudtam komolyan venni az egész prezentációt, de ezzel nem csak én vagyok így, még az evone által belinkelt MKBHD videó is ezzel kezdi, hogy másokat ne említsek. Pedig a CPU dolog még csak nem is előzmény nélküli, meg hát ilyesmit húzott elő a kalapból az AMD is cirka 20 éve.

Jobs-nak lehet, hogy elhittem volna, de az ő karizmája hiányzik innen.

Mikor megjöttek a benchmark eredmények, elképedtem. Teljesen letaglózott, hogy az almás srácok nem csak hogy utolérték az x86 konkurrenciát, de bizony igencsak ott vannak a szeren, és nagyon úgy tűnik, hogy a fogyasztáson kívül más paraméterekben is meg tudták előzni őket. Nagyon nehezen hittem el. Sajnos számomra nem annyira egyértelmű a fölényük, mert a memóriát az SoC-ba kellett tokozniuk ehhez a teljesítményhez, és ez bizony a bővíthetőséget megszünteti, de ők meglépték ezt a kompromisszumot. Ki tudja, mit fog tudni az M2, ennél rosszabb biztos nem lesz...

És igen, a pozitív dolgokról is írtam, de valamiért az nem akartad sem te sem a másik kettő troll észrevenni. És igen, a stílusoddal baj van, mert nagyon szépen figyelmen kívül tudsz hagyni neked nem tetsző kérdéseket (még mindig nem válaszoltál pár kérdésemre), de rajtam meg számon kéred. Aztán elkezdesz sértegetni.