( Raynes | 2020. 11. 17., k – 18:31 )

De biztos vagy benne, hogy a fullos Macbook nem erősebb procival lesz szerelve? A topikban itt 5800-at írtak az iPhone-ra, vagy én nem tudnék olvasni? Viszont az Air 999-ért nem olyan rettenet drága, mint vártam. Jó, nem olcsó, még mindig prémium, de egy reális árnak tűnik, min. 1500-ra számítottam, de mióta az iPhone-ok ára is elszállt, nem volt esélytelen a 2000 dolcsi sem.

RAM limitben igazad van, szegmentálás lehet, korábban sem lehetett 16-nál többet beletenni. Igaz korábban a fogyasztásra fogták, meg hogy akkor még DDR4-ből nem volt low power változat. Mondom, én ezt nem érzem nagy gondnak, mert amihez a 16 GB RAM kevés lesz, arra a feladatra ez az A14 mobilproci lesz leginkább a szűk keresztmetszet, meg továbbra is tartom, hogy akinek erős proci kell, 32-64 GB RAM, workstation teljesítmény, az ne Macbookot vegyen, ez egyértelmű.

Meg csak összehasonlításnak, a 16 GB abban a Ryzen 4700U-s gépben is bele van forrasztva, amiről írtam. Pedig maga a hardver támogatna többet is, de a Lenovo is szegmentál, meg vékonyít, ez most a trend az összes gyártónál, az Apple kitalálta a forrasztgatósdit, a többiek meg másolják. Így is nagyon nehezen találtam 16 gigás változatot, általában 8-cal árulják, ami még nagyon hajszállal, de még elég lenne nekem, de egyértelműen nem jövőtálló. Pedig csak átlagos a felhasználásom, Linux, minimaista WM, terminálos billentyűzetes workflow (nem GUI-s), firefoxos böngészés (ami kevesebbet eszik, mint a Chrome-alapúak), videózás, némi retró koca játék, szövegszekresztés, hobbiprogramozás, forráskódból forgatás (AUR, Gentoo). Sakkozni is néha sakkozgatok, de nagyon hébe-hóba, nem komolyan, akkor is csak rég néztem rá alapon, meg hogy hol tartanak a sakkmotorok, mit tud az aktuális gépem, stb.. alapon.