( hajbazer | 2020. 10. 31., szo – 18:49 )

Az import nem itt pöfög (ha pöfög...).

Az is pöfög valahol, persze nyilván neked ez már nem számít. Boldogan megveszed a távol-keleti rabszolgák által összeszerelt új™ okostelefont, laptopot, miközben engem gyalázol a jó fényminőségű izzószálas lámpám és a 12 éve működőképes laptopom miatt úgy, hogy az átlag háztartás egy főre jutó energiafelhasználásához képest kevesebb áramot fogyasztok, miközben az átlag utána hajigált kínai szar LED-ekkel világít és 2 évente új okostelefont vesz.

És ne csak az €/kWh árat nézzük, hanem azt is, hogy mennyit költenek a németek az adóbevételekből a villamosenergia-termelés támogatására?

Remélem, az egészségügyi kiadásokat is beleszámoltad, amit azokra fordít az állam, akiket megbetegített a szénerőművek által okozott környezetszennyezés.

Ahhoz nem hálózatfejlesztés, hanem GWh nagyságrendű tárolókapacitásokra lenne szükség

Igen, pont így gondolkodnak azok a fafejűek is, akik innováció nélkül szeretnék megoldani ezt a problémát. Mert tárolóval triviális workaroundolni (tehát nem megoldani, csak elkerülni). Viszont ahhoz, hogy közel 100%-ra át lehessen állítani az energiatermelést napelemekre, szélerőművekre, hullámerőművekre, ahhoz a kiépítendő tárolókapacitás kicsit nagy és mint utaltál rá, kicsit drága. Tehát, inkább a helyben megtermelt energia helyben felhasználását kéne támogatni, de mivel az időjárás miatt nem egyformán süt a nap egy egész országban, így szükség van arra, hogy az elektromos hálózatok fel legyenek készítve akár 80%-os hirtelen kilengésekre, a kiesések kompenzálására anélkül, hogy instabillá válnak. Ehhez kell egy jól összehangolt, dinamikus szabályozási rendszer összeboronálva a mostaniaknál pontosabb időjárás-előrejelzéssel. Ez az, aminek az innovációját állami szinten elspúrkodták, a magánszektorban meg senki nem akart vele foglalkozni, mert az olaj, meg az IT (mások adatai és tudata fölötti zsarnokoskodás korszerű törvények híján) még mindig nagyobb biznisz.

~4500km-es kábelt is - ez jelen esetben Szingapúr, de Európának ilyen termelésre alkalmas helyszíne nem nagyon van (vagy inkább nagyon nincs)

De igen, van, csak kötelezően le kéne fedetni minden város minden épületének tetejét napelemmel. Az pedig, hogy a Szaharában nem épül európai naperőmű, megint csak annak köszönhető, hogy nincs sem állami sem magánbefektetői szándék a megújulókra való átállásra, csak a marketingasztalon és a politikai propaganda zöldpárti kampányhasábjain.