( hajbazer | 2020. 10. 31., szo – 16:28 )

tehát nem "pöfögtetve", szenes-lignites vagy épp gázos erőműben.

De igen, pöfögtetve, mert pl. a nyári időszámítás megtartásakor a télen 8:30-kor felkelő nap előtti közvilágítás pont a reggeli csúcsba esik, ezért szenes vagy gázos pöfékeldékben termelik meg a hozzá szükséges energiát, tehát hiába megy Paks 100%-on, a többletenergia extra környezetszennyezéssel lesz előállítva.

a világításra fordított energia mennyisége irdatlan mértékben csökkent az elmúlt években, úgyhogy azzal a spórolás is jelentősen csökkent

Arányosan csökkent úgy, hogy minden más növekedett mellette. Amit az olcsó energia rendszerszintű pocsékolásának köszönhetünk.

Ja, a "hatósági áras olcsó áram" témában kérdezd meg a németeket - nem olcsó - nagyon nem. Pedig nagyonzöldek (akartak lenni...). És náluk _sem_ éri meg fenntartani a nyári/téli időszámítást...

De igen, az, egy német pénztárcának. Ahogy a magyar is olcsó egy magyar pénztárcának. A zöldezésről meg annyit, hogy egy kicsit több innováció és akarat kellett volna és át tudták volna állítani a gazdaságot megújulókra. Kár, hogy Fukusimával kibukott, hogy több politikai füstje van a történetnek, és elkezdték bezárogatni az atomerőműveket, ami hosszú távon oké, de rövidtávon annyit értek el vele, hogy még jobban szennyezik a környezetet a pöfékeldéik - amiket már rég ki kellett volna váltani megújulókkal, csak ahhoz ugye innoválni is kellett volna (megújulók miatti nagy kilengéseket toleráló hálózatfejlesztések), még nagyobb állami beruházásokkal, vagy akár újonnan létrehozott cégekkel, a nemzeti unicumnak számító diesel-botrányos csaló multik útjainak egyengetése helyett.